Ton Kraayeveld wint Picturaprijs 2011

26 november 2011
Ton Kraayeveld wint Picturaprijs 2011

DORDRECHT - Op 26 november vanaf 20:00 uur vond de feestelijke uitreiking plaats van de PICTURAprijs.

De prijs is bestemd voor het lid van PICTURA dat volgens de jury het beste kunstwerk van de Salon heeft gemaakt.

Dit jaar gaat de prijs naar Ton Kraayeveld.

Ton Kraayeveld wint een geldbedrag van € 1500 euro, mogelijk gemaakt door de stichting Dat Pictura Leve, en een tentoonstelling in PICTURA.

Het oordeel van de jury luidde als volgt:

“Het is een onopgesmukt schilderij, een helder en rechtstreeks beeld, de voorstelling en vorm zijn met zorg behandeld en doordacht. Het doek heeft een afstandelijke leegte die veelzeggend is. Het lijkt ons een verhaal te vertellen over een geschiedenis die uitgewist moest worden, over dingen die niet meer mochten zijn. Groot en aanwezig vullen de twee leeggehaalde archiefkasten het beeld. Onze keus is gevallen op Ton Kraayeveld.”

Ton Kraayeveld (Sliedrecht, 1955) volgde de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en is al vijftien jaar lid van PICTURA. In zijn werk komen figuratie en abstractie naast elkaar voor. Uitgangspunt voor veel van zijn werken zijn indrukken en ervaringen die werden opgedaan tijdens reizen of ‘artist in residence’ projecten in het buitenland (Afrika, Berlijn, Hongarije). In de thematiek van zijn werk lijkt sprake van een zeker engagement zoals bijvoorbeeld in beelden die betrekking zouden kunnen hebben op thema’s als migratie of urbanisering. Voor een recente serie werken met voorstellingen van kantoorinterieurs stonden kantoren in het hoofdkwartier van de vroegere stasi in voormalig Oost-Berlijn model. Meer informatie, zie www.tonkraayeveld.nl

De jury bestond dit jaar uit:

Sandra Smets (Haarlem, 1970) was kunstrecensent voor ondermeer het Rotterdams Dagblad en het NRC Handelsblad. Tegenwoordig is zij freelance tekstschrijver met een eigen weg-log (smets.web-log.nl).
 
Kiki Lamers (Nijmegen, 1964) is kunstenaar en studeerde aan de Koninklijke Akademie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

Theo Pronk (Dordrecht, 1979) studeerde geschiedenis in Leiden en promoveert momenteel aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarnaast geeft hij rondleidingen in Dordrechts Museum.

De Salon is nog tot 18 december te zien in PICTURA, Voorstraat 190 – 192 in Dordrecht. Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.