In gesprek met woensdag 30 november in teken van Godfried Bomans festival Dordrecht

28 november 2011
In gesprek met woensdag 30 november in teken van Godfried Bomans festival Dordrecht

DORDRECHT – Het programma In Gesprek Met van presentator Ad van den Herik op RTV Dordrecht staat woensdag 30 november vanaf 18 uur in het teken van Godfried Bomans. De herhaling  begint maandag 5 december vanaf 18 uur.

Bomans debuteerde 75 jaar geleden met zijn boek PIETER BAS en krijgt een festival in Dordrecht.

Tegen vooral de sfeer van de negentiende Hollandse stad Dordrecht bouwt hij de memoires op van de gewezen minister van onderwijs Piet Bas, die leefde van 1850 tot 1936. De jeugd van Bas in Dordrecht staat honderd pagina’s centraal. Zo maakt de lezer kennis met de leerling van een RK lagere school en daarna  Latijnse school, nu Johan de Wittgymnasium.  

De oude school lag net buiten de oude stadsgracht, weet Bomans. Of hij de werkelijkheid kende, is altijd een vraag. Dordtenaren weten nog dat het gebouw in waterstaatsstijl te vinden was tegenover het Achterom richting Beverwijcksplein tot de sloop in 1975.

De bibliotheek coördineert het Godfried Bomans festival op 9, 10 en 11 december. Bart Anholt heet daarom de kijkers welkom geheel in de stijl van Bomans door Pieter Bas voor te lezen en Dordtenaren hartelijk te laten groeten. Bart Anholt zit in de speciale Godfried Bomans hoek in de bieb aan de Groenmarkt. 

Op zaterdag 10 december om twaalf uur wordt daar ook de Godfried Bomans expositie geopend, die mede is verzorgd door het landelijk Bomansgenootschap.

Ad van der Herik wandelt pratend met festival-aanjager Hans Berrevoets het biebgebouw Amercian uit. Hij zette Pieter Bas 75 jaar op de kaart door een vermelding op de door erfgoedcentrum DiEP mogelijk gemaakte Dordtse Historische Kalender.

Overigens: Ook in de Godried Bomans geschiedenis heeft het gebouw eenn plek. Godfried Bomans gaf er nog een lezing in 1957. In zijn dagboekje schreef hij er later over.
 
Volgens Bomans was hij te laat door een ongeluk met zijn auto, maar in de politieberichten stond daarover later niks te lezen, zo vernemen de kijkers in het programma van Ad van den Herik.  

Cameraman Fokko van der Straaten zoomt ook in op de achterzijde van het oude Stadhuis waar de vader van Pieter Bas gemeentesecretaris was, althans in de fantasie van Godfried Bomans.

Christenunie/SGP fractievoorzitter Arjen Hoogerduin (ook lang gemeentesecretaris) is daarom liefhebber van het boek Pieter Bas, zo vernemen de kijkers.  Ook de sportzaak aan de Voorstraat wordt bezocht waar tot eind 1984 de Waalse kerk te vinden was.

Hans Berrevoets zegt zich aan te sluiten bij directeur Gerben Baaij van Dordrecht Marketing, die al eerder de wens uit sprak om het kerkgebouw in het kader van Dordrecht promotie een betere functie te geven.

De IN GESPREK MET wandeling eindigt in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt , waar schaaksociëteit de Willige Dame gastvrijheid krijgt van uitbater Jaap Mol. Schaken was ook een passie van Bomans en krijgt zondag 11 december aandacht in het Dordrechts Museum. Johan Went, die landelijke speelt in de Willige Dame 1, is schakend bereid om een bijdrage te leveren aan de afronding van de Godfried Bomans wandeling.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.