Godfried Bomans krijgt aan Merwede van Dordrecht herinneringsplek

01 december 2011

DORDRECHT - De stad Dordrecht krijgt een plek waar schrijver Godfried Bomans en zijn  romanfiguur Pieter Bas wordt herinnerd. De locatie is het Otto Dickeplein met uitzicht over de Merwede. Daarover schreef Bomans ook in het boek Pieter Bas, waarmee hij 75 jaar geleden debuteerde. Gouda en Leiden, waar Pieter Bas ook zijn voetstappen heeft liggen, kregen al eerder een herinneringsplek.

 Het ontwerp van het gedenkteken voor Godfried Bomans zal op zaterdag 10 december om 12 uur in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt 153, worden onthuld als onderdeel van een Godfried Bomans weekeinde in Dordrecht. Hierna wordt een Godfried Bomans expositie geopend, die met name berust op de verzameling van het Bomans Genootschap. Secretaris Frank van der Voordt gaat in op de betekenis van Godfried Bomans.

 Op de expositie is tevens kunst te zien van de beeldend kunstenaar Will Ferwerda. Zijn werk werd in 1965 in Gorkum door burgemeester Ridder van Rappard verboden. Bomans sprong toen met zijn pen in de bres voor de kunstenaar. De Waalse kerk, die in Pieter Bas wordt genoemd, stelt ook documentatie beschikbaar. Daarbij zit een foto van dominee Perk, die in het boek Pieter Bas een belangrijke rol speelt.

 Alle Godfried Bomans aandacht een weekeinde lang heeft een aanleiding in december 1936.

Godfried Bomans Festival

 Het is  precies 75 jaar geleden dat de auteur Godfried Bomans debuteerde met zijn boek Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas. In de eerste honderd pagina’s van dit boek beschreef Bomans het leven van de jonge Pieter Bas en zijn familie tegen het decor van de stad Dordrecht van de vorige eeuw. Verder is het in december alweer veertig jaar geleden dat Bomans is overleden. Deze markante gegevens bieden genoeg aanleiding om een Godfried Bomans Festival te houden op 9, 10, 11 december. Onder coördinatie van de bibliotheek organiseren Bomans liefhebbers uit Dordrecht en daarbuiten,  tijdens dit weekend allerlei verrassende locaties in de stad, bijzondere activiteiten die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Drie dagen lang kunnen bezoekers kennismaken met of (opnieuw) geïnspireerd raken door het leven en werk van Bomans. Op vrijdag 9 december om 20.00 uur in Gedachteniskapel Titus Brandsma wordt de officiële opening van het festival verricht door de heer J. Mos, wethouder Economische Zaken, Grondbedrijf, Cultuur, Verkeer en Vervoer.

 

Alle info is te vinden op de website van de bibliotheek Dordrecht over drie dagen lang een Bomans festival in het Dordrecht van Pieter bas

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.