Uitverhuizing Oud Krispijn groot succes
DORDRECHT - Herstructureren is een ingrijpend proces. In de wijk Oud Krispijn in Dordrecht moesten vanaf juli 2009 huurders van Trivire verplicht uitverhuizen, zodat ‘hun’ woningen gesloopt konden worden om plaats te maken nieuwbouwproject Zuiderpoort. In opdracht van Trivire startte adviesbureau Urbannerdam een onderzoek naar de tevredenheid van de uitverhuizers in dit deelgebied over de kwaliteit en ondersteuning van de woningcorporatie tijdens het ingrijpende uitverhuisproces. Als gemiddeld rapportcijfer geven de uitverhuizers een 8,2 voor de geboden service en daar is Trivire trots op.
Ingrijpende wijkaanpak
Tien jaar herstructureren in een wijk, zowel op sociaal als fysiek vlak, is ingrijpend voor wijkbewoners. Vooral voor de bewoners die vanwege de herstructurering moeten uitverhuizen. Vanaf 2000 zijn dat in heel Oud Krispijn 900 huishoudens. Zij horen ruim van tevoren wanneer zij moeten uitverhuizen en krijgen daar ruim een jaar de tijd en een uitverhuisvergoeding voor. En ondanks dat mensen ook niet willen wonen in een woning die ‘op’ is, blijft het intensief en soms ook emotioneel. “Daarom zijn we blij met de resultaten van het onderzoek van Urbannerdam. Ondanks het drastische logistieke en soms emotionele proces, waarderen 68 bevraagde uitverhuizers de dienstverlening van Trivire tijdens het uitverhuisproces gemiddeld met een 8,2. Daar zijn we trots op.”, aldus Esther van Beelen, coördinator Trivire – team Krispijn en Crabbehof.
Ruim tweejarig onderzoek
In overleg met Trivire heeft Urbannerdam een bijzondere onderzoeksopzet gemaakt. Gebruikelijk is namelijk om dienstverlening achteraf te evalueren. Maar het uitverhuisproces van 130 huishoudens in het betreffende deelgebied heeft een doorlooptijd van ruim twee jaar. Daarom werd gekozen voor monitoren, waarbij Trivire tijdens het proces inzicht had in de onderzoeksresultaten en zo waar nodig de dienstverlening kon bijsturen. Urbannerdam heeft gewerkt met enquêtes en daarnaast werden de uitverhuizers 4 tot 6 maanden later in hun nieuwe woonomgeving geïnterviewd.
Uit het onderzoek blijkt dat naast de hoge waardering voor de dienstverlening, de uitverhuizers hun nieuwe woonomgeving ook hoog waarderen. Zij geven gemiddeld een 8,1 voor hun nieuwe woning en gemiddeld een 7,7 voor hun nieuwe buurt. Ook de bewoners die buiten Oud Krispijn een woning hebben gevonden waarderen hun nieuwe woning en buurt goed tot zeer goed.
Van betekenis voor mensen
Op de vraag waar deze hoge waardering vandaan komt, antwoordt Esther van Beelen: “We willen van betekenis zijn voor mensen en vinden het belangrijk dat iedereen goed en prettig kan leven. Daarom investeren we in persoonlijk contact met bewoners. Ons Wijkkantoor Krispijn zit midden in de wijk op een zeer toegankelijke locatie. De woonconsulenten en leefbaarheidsmedewerkers staan daar dagelijks klaar om mensen te ondersteunen bij vragen of problemen. We willen Oud Krispijn elke dag een stukje mooier maken en dat doen we samen met de bewoners van de wijk.”
Oud Krispijn Vernieuwt
Het gaat goed in Oud Krispijn. Jaren was deze wijk in Dordrecht een wijk met veel problemen en uitdagingen. Daarom startten Trivire (toen nog Interstede en Progrez) en Woonbron (toen nog Woondrecht) in 2001 de eerste wijkontwikkelingsmaatschappij van Nederland, genaamd Krispijn Wonen. Sindsdien werkten Krispijn Wonen en gemeente Dordrecht nauw samen in het project Oud Krispijn Vernieuwt om de leefbaarheid in Oud Krispijn drastisch te verbeteren. Op sociaal en economisch gebied, de veiligheid en op fysiek gebied; er zijn inmiddels veel gewenste resultaten behaald.
Na bijna tien jaar werd Krispijn Wonen vorig jaar ontbonden en droeg Woonbron het woningbezit binnen Krispijn Wonen over aan Trivire. Samen met gemeente Dordrecht werkt Trivire nog tot en met 2013 door aan Oud Krispijn Vernieuwt. Hierbij werken zij samen met verschillende maatschappelijke organisaties en bewoners uit de wijk.
Bewoners geven dienstverlening Trivire een dikke 8