In Dordrecht wordt gepleit voor markering van geboortehuis Godfried Bomans in Den Haag

09 december 2011

DORDRECHT -Op de Godfried Bomans expositie, die zaterdag om 12 uur in de Centrale Bibliotheek in Dordrecht wordt geopend, komt ook zijn geboortehuis in Den Haag in beeld. Dat is niet zonder bijbedoelingen.

Volgens het Godfried Bomans genootschap is er nog niks in Den Haag bij dat woonhuis dat herinnert aan de geboortegrond van de schrijver.  In het belang van het cultureel en literair erfgoed zou er iets gedaan moeten worden.

Het Godfried Bomans genootschap hoopt, dat er voor maart 2013 verandering in komt. Dan zal uitgebreid worden stilgestaan bij de honderdtse geboortedag van de  eens meest populaire schrijver van Nederland. 

Haarlem, Leiden, Gouda, Nijmegen en nu ook Dordrecht koesteren de Godfried Bomans geschiedenis.  Volgend jaar krijgtt Godfried Bomans ook een herdenkingsplek in Dordrecht.

Het genootschap is daar blij mee en hoopt ook tientallen nieuwe leden dit weekeinde in de bibliotheek in Dordrecht te kunnen werven.

Het Godfried Bomans Genootschap werkt dan ook  voluit mee aan de Pieter Bas/Bomans activiteiten in Dordrecht. De expositie, met ook werk van kunstenaar Will Ferwerda en twee foto's van de historie van de Waalse kerk in Dordrecht, is tot 31 december in de bieb te zien.

Alle info op de site van de bibliotheek.

Meer info van de site van het Godfried Bomans Genootschap:

 

Aan de Bierkade te Den Haag laat Godfried Bomans op 2 maart 1913 voor het eerst van zich horen. Maar het gezin Bomans verhuist een half jaar later naar Haarlem. In deze stad hangt nog de damp van de negentiende eeuw, die Bomans volledig in zich opneemt. Schrijvend en sprekend herschept hij Haarlem mettertijd naar zijn beeld en gelijkenis. Haarlem verandert in ‘Bomansstad’. Bomans lijkt daardoor een typische Haarlemmer. Hij zegt er zelfs geboren te zijn.

De Bierkade te Den Haag in het midden van de twintigste eeuw. Het geboortehuis van Bomans bevindt zich aan de rechterkant van het water, bij de brug van de Wagenstraat, rechts van het huis met het torentje. In het huis met het torentje bevond zich aan het begin van de twintigste eeuw hotel-restaurant A. Kiek 'De Adelaar'. Later werd er een polikliniek in gevestigd.  (oude illustratie in Dordrecht te zien)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.