Zinnen over zitten op bank aan Merwede uit Pieter Bas op markeringsmuur in Dordrecht

10 december 2011

DORDRECHT – Schrijver Godfried Bomans krijgt een markeringspunt iof nogbetere een markeringsmuur n Dordrecht nabij het Papendrechtse Veer, de Waterbus, het Otto Dickeplein en het Veerhuis. Bibliotheekmedewerker Remco Jas onthulde zaterdag de tekst die op een muur zal worden geschilderd tijdens de opening van de Bomans-expositie in de bieb. Zodra de vorst is verdwenen, zullen er met speciale verf tekst op een lange muur komen.

 De zinnen komen uit het Dordtse boek van Bomans, Pieter Bas., Hij debuteerde ermee in december 1936:

 Wanneer ik aan mijn jeugd terug dek,

Zie ik altijd bepaalde plaatsen

Of bepaalde momenten voor mij.

Zo zal het met ieder zijn.

Een avond tussen vader en moeder op een bank

\aan de Merwede,

Herinner ik mij,

Terwijl de zon brandend achter de witte schepen onderging

Of bepaalde morgen die zo wonderbaar kunnen zijn.

De gemeente Dordrecht heeft inmiddels besloten om de herinnering aan Godfried Bomans een vaste plek te gaan geven in de openbare ruimte van de stad. Dat was ook een doelstelling van de initiatiefnemers van het Godfried Bomans weekeinde. Vijftig jaar na een herinneringsplek in andere Pieter Bas steden als Leiden en Gouda volgt Dordrecht. 

De opening van de expositie in de bieb, het kunstdebat in de bieb en de Bomanssalon in vestzaktheater 450 aan de Voorstraat 450 werden telkens goed bezocht.   Veel bewondering oogste in de salon het voordragen van een Bomanssprookje door Lien Valk, die ondanks haar hoge leeftijd nog niets van haar zeggingskracht heeft verloren.

Marieke van Leeuwen droeg als dichter van Dordt een gedicht aan Godfried Bomans op..

Het Godfried Bomans genootschap uit Haarlem werkte weer voluit mee aan de tweede Bomansdag. Leden kwamen zelfs uit Vlaardingen, Doorn, Alkmaar en Zutphen om de dag weer mee te maken.

C.Buddingh'en Jan Eijkelboom zijn met gedichten of zinnen ook al vereeuwigd in de openbare ruimte van Dordrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.