Druk begin van drie daags Godfried Bomans festival in Dordrecht

10 december 2011

ORDRECHT – Het Godfried Bomans fesitval in Dordrecht is gisteren begonnen met twee drukke bijeenkomsten. In dienstencentrum Sta Pal nabij de Merwede en het Otto Dickeplein draaide het om Bomans sprookjes, die werden verteld aan een zestig koppig publiek. Zowel jong als oud, Bomans-fans en sprookjesliefhebbers hingen aan de lippen van verhalen verteller Koos Postumus.

In de avonduren kwamen circa 110 mensen af op een Godfried Bomans lezing in de Gedachteniskapel Titus Brandsma.  Daar was direct ook de opening.

VVD-wethouder Jasper Mos wees op het nut van de Dordtse Historische Kalender. Daarop was voor de eerste keer gewezen op de band Dordrecht, Pieter Bas en Godfried Bomans en de m ogelijkheid om een jubileum te vieren: Het debuut van Bomans met romanfiguur Pieter Bas in 1936.


De Titus-kapel, die zeven jaar werd geopend door de Rotterdamse bisschop Van Luyn, was volgens de paters Karmelieten nog nooit zo vol geweest. Zij behoren tot de zelfde orde als Titus Brandsma, die in 1939 nog les had gegeven als hoogleraar aan Godfried Bomans.  Het was markant te zien, dat Godfried Bomans in historische TV beelden sprak over de toekomst van klooster, terwijl enkele maanden geleden het besluit bekend werd gemaakt dat het Karmelklooster naast de gedachteniskapel Titus Brandsma in 2012 gaat sluiten.

 


Aanleiding tot aandacht in Dordrecht is het debuutboek van de schrijver, dat gaat over de herinneringen aan Pieter Bas. Hij werd in 1850 in Dordrecht geboren en in 1936 er ook weer begraven. Dit alles in de fantasie van zijn schepper. Bomans-biograaf Gé vaartjes vond het wel uniek, dat er nog een foto bestaat uit 1868 van iemand, die in Pieter Bas een belangrijke rol speelt. Het is ds. M. Perk van de Waalse kerk. Zijn band met Godfried Bomans gaat vandaag om 12 uur in première tijdens de opening van de expositie in de centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt.

Meer over de lezing in de kapel:(verslag op weblog van PvdA gemeenteraadslid Jacqueline van den Berg)
Het Bomans Festival werd vrijdagavond 9 december 2011 geopend in de Titus Brandsma Kapel in Crabbehof door wethouder Mos. Organisator Hans Berrevoets heette iedereen hartelijk welkom. Gé Vaartjes hield daarna een lezing over het veelbewogen leven van Godfried Bomans. Godfried heeft Titus Brandsma gekend, vandaar dat de lezing in de Titus Brandsma Kapel werd gehouden. Gé vertelde op vaardige wijze over het ongelooflijk verzorgde taalgebruik van Bomans. Hij was de meester van de nuancering en de relativering, met een perfect gevoel voor timing. Hij liet ook stukjes films van Bomans zien, van zijn optredens in het veel geliefde programma "Hou je aan je woord", van het interview van Mies Bouman met hem, en van de uitreiking van de Edison aan Marlene Dietrich. Bomans was alles: schrijver, entertainer, interviewer, filosoof. Wat in zijn tijd van "de hokjesgeest en de zuilen" absoluut niet gebruikelijk was. Zijn nonchalante uiterlijk en manier van doen was zorgvuldig gecultiveerd door hemzelf. Zijn boek Pieter Bas verscheen in 1937. Het zijn de "Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas". Het begint met ‘Geboorte en eerste Levensjaren’. Pieter Bas is in Dordrecht geboren op de dag dat het ministerie Brouwer-Kortenhoef gevallen was.
Bij Bomans liepen werkelijkheid en eigen fantasie sterk door elkaar. Hij hield zich niet aan de werkelijke feiten, ook niet als hij z.g. iets historisch beschreef. Het was allemaal fictie. Voor hem gold slechts 1 waarheid: zijn waarheid.

 

(meer info over het Bomansfestival dat tot morgen duurt op de website van de bibliotheek, dat het geheel coördineert)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.