SP wil Kiltunnel bij Dordrecht eindelijk tolvrij

12 december 2011

DORDRECHT -De SP wil een einde maken aan de tolheffing in de Kiltunnel tussen het eiland van Dordrecht en de Hoeksche Waard. Dat blijkt uit de reactie  van de partij op de bespreking van de begroting van verkeer en waterstaat. Autorijden wordt eliterijden vindt de SP als er steeds vaker tol moet worden betaald.

 

De tolheffing bij de Kiltunnel is al sinds 1977 onderdeel van de tunnel exploitatie. De provincie Zuid-Holland, Dordrecht en Hoeksche Waard gemeenten moesten samen de begroting rond maken om de tunnel te kunnen graven onder de Dordtse Kil. De tunnel moest het veer vervangen, dat steeds lastiger te onderhouden was over de Kil door de toenmende stroming en de toenemende drukte langs Dordt richting industrieschap Moerdijk.

 

Het SP verhaal

 

12-12-2011 • SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat minister Schultz een einde maakt aan de wildgroei van de plannen voor elitewegen in Nederland. Bashir: ‘Op steeds meer plaatsen in Nederland zullen tolpoorten verschijnen. Daarmee introduceert de VVD het eliterijden. Wie het betalen kan rijdt door, de rest kan aansluiten in de file. We betalen allemaal wegenbelasting en accijns, het fenomeen tol moet worden afgeschaft.’

Farshad BashirVolgens Bashir is minster Schultz vooral bezig de eigen achterban te bedienen. ‘We betalen in Nederland geen wegenbelasting en accijns om ook nog eens bij iedere kilometer asfalt een extra rekening te krijgen. Tolheffing treft met name mensen die het niet breed hebben, terwijl zij ook gewoon hun belasting betalen. Het is bovendien absurd dat een partij als de VVD zegt de files te willen bestrijden juist files aan het creëren is voor de kassa van de tolpoort.’
Nu wordt er al tegen de zin van de SP tol geheven op de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel (bij Dordrecht). Het kabinet heeft echter ook plannen om tol te heffen op de verbindingsweg A13/A16, bij het doortrekken van de A15, de Blankenburgtunnel en het IJmeerverbinding.

Bashir is van mening dat tolwegen in Nederland niet thuishoren. ‘In Frankrijk kun je nog zeggen dat veel toeristen de ‘route du soleil’ gebruiken, maar dat argument gaat in Nederland niet op. Hier is tol vooral gunstig voor de happy few en zeer onrechtvaardig voor Jan Modaal. We moeten absoluut voorkomen dat doorrijden straks alleen nog maar haalbaar is voor

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.