Vertrek OMSK uit Dordrecht

13 december 2011

DORDRECHT - Landelijke bezuinigingen leiden tot vertrek theatergezelschap OMSK uit Dordrecht Theatergezelschap OMSK zal na 2012 niet in de huidige vorm verder gaan. Landelijke bezuinigingen op cultuur leiden tot een reorganisatie en het daarbij behorende besluit vanaf 2013 niet langer in Dordrecht gevestigd te zijn. Daardoor komt er een producerende plek vrij in Het Energiehuis. De Stichting Energiehuis, de toekomstige gebruikers en de gemeente Dordrecht beraden zich op de beste invulling van deze plek.

In 2012 zal OMSK vanuit ‘Het Energiehuis in verbouwing’ nog verschillende projecten en voorstellingen in Dordrecht en daarbuiten realiseren. Geschiedenis OMSK, het gezelschap rond artistiek leider Lotte van den Berg, heeft zich in 2009 op uitnodiging van de Gemeente Dordrecht in Het Energiehuis gevestigd.

De groep ontvangt structurele financiering van het Fonds voor de Podiumkunsten en de gemeente. De werking van OMSK bestaat uit een intensieve uitwisseling tussen het lokale en het internationale. Projecten worden vaak samen met bewoners en organisaties uit de stad ontwikkeld om vervolgens nationaal en internationaal te toeren. In 2009 werden in een leegstaande hal van Het Energiehuis een werkplaats, kantoor en zaal gerealiseerd en maakte Van den Berg de Voorstelling Het Verdwalen in Kaart met 50 bewoners van de stad.

In 2010 reisde een groep kunstenaars van OMSK naar Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, om daar vier maanden lang te werken met lokale kunstenaars en bewoners. Voor tijdens en na deze reis werd in Het Energiehuis en op andere plekken in Dordrecht materiaal uit Kinshasa en werk in wording gepresenteerd. In 2011 maakte Van den Berg de voorstelling Les Spectateurs ,die na Dordrecht in Brussel, Den Bosch, Rotterdam, Zürich, Graz en Antwerpen werd gespeeld.

Reorganisatie De draconische bezuinigingen op kunst en cultuur en het daarmee sterk veranderende culturele landschap hebben OMSK genoodzaakt om de structuur van de organisatie te heroverwegen en te kiezen voor een andere aanpak. In de opzet van OMSK stond een grote gastvrije plek centraal waar andere kunstenaars werden uitgenodigd om te experimenteren en te ontwikkelen. Hiervoor zijn in de financiële systematiek na 2013 geen middelen meer beschikbaar.

Daarom kiest OMSK er voor om een veel kleinere en flexibeler organisatie op te zetten om het werk van artistiek leider Van den Berg te ontwikkelen en in binnen- en buitenland te tonen. Deze organisatie gaat samenwerkingen aan met verschillende internationale coproducenten die de komende jaren willen investeren in het werk.

OMSK ziet geen mogelijkheid om vanuit deze nieuwe, kleinere organisatie ook nog het beheer van een grote werkruimte in Het Energiehuis en de intensieve relatie met de stad en haar bewoners te continueren. Daardoor vervalt de basis voor de aanwezigheid in Dordrecht. OMSK zal zich vanaf 2013 vestigen op een plek waar kantoor en repetitieruimte met een aantal andere theatermakers gedeeld kan worden, om zo de kosten laag te houden en de juiste context te creëren voor het werk.

Gesprekken hierover met mogelijke partners zijn nu nog gaande. Het Energiehuis OMSK is de afgelopen jaren onderdeel geweest van de ideevorming en de voorbereiding van Het Energiehuis in Dordrecht. In die plannen is de uitwisseling tussen de verschillende gebruikers van groot belang. De combinatie van professionele makers, niet-professionele beoefenaars (ToBe) en karakteristieke zalen onder één dak biedt veel meerwaarde aan gebruikers en publiek. De partners in Het Energiehuis zijn zich er altijd van bewust geweest dat deelname van de producerende instellingen Hollands Diep en OMSK sterk afhankelijk is van de voortdurende ondersteuning door het Fonds voor de Podiumkunsten. Dit is onder de huidige omstandigheden (40% minder budget bij het Fonds) verre van zeker. Hollands Diep wil ook na 2012 vanuit Het Energiehuis opereren. De Stichting Energiehuis, de gebruikers en de gemeente Dordrecht gaan op zoek gaan naar een vervanging voor OMSK. Schouwburg Kunstmin en OMSK blijven ook na 2012 samenwerken en het werk van Lotte van den Berg in Het Energiehuis tonen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.