Dordrecht landelijk bekroond met grote prijs voor plan duurzaamheidsfabriek

14 december 2011
Dordrecht landelijk bekroond met grote prijs voor plan duurzaamheidsfabriek

DORDRECHT - Het plan voor de duurzaamheidsfabriek Dordrecht is landelijk bekroond in een toonaangevende competitie. Het Financieel Dagblad (FD) en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) behoorden tot de organisatoren. Dordrecht is op het gebied van duurzaamheid zo landelijk in het nieuws. Over een half jaar moet de duurzaamheidsfabriek volgens plan er in het Leerpark staan.

Wethouder voor duurzaaamheid, Harry Wagemakers (Beter voor Dordt/BVD), mocht de hoofdprijs woensdagavond in Amersfoort in ontvangst nemen uit handen van Herman Wijffels.  Deze bestuurder hoort tot de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van duurzaamheid.

De Dordtse bestuurder was enorm trots op de erkenning voor het plan uit Dordrecht, dat wordt gerealiseerd op het leerpark. Het wordt een combinatie van leren, werken en veel ontdekken allemaal rond duurzaamheid.

In 2012 mag de wethouder met zijn staf,,waaronder directeur duurzaamheidsfabriek Rein Meester, het ook internationaal presenteren in Parijs. Dat congres zal de duurzaamheidplannen vanuit Dordrecht wereldwijd op de kaart zetten en is voor de gemeente een inhoudelijke vorm van Dordrecht promotie.

Dordrecht valt inmiddels ook op door het duurzaamheidscentrum Weizigt onder leiding van directeur Louise Bergenhenegouwen. Weizigt werd ook nog in het TV programma Tijd voor Max genoemd.

Hierna info van Dordrecht duurzaam en van de site van duurzaamheidsfavbriek:

Duurzaamheidsfabriek beste duurzaamheidsplan van Nederland

Vanavond is bekendgemaakt dat de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht de prijs voor het ‘Beste duurzaamheidsplan’ van Nederland heeft gewonnen! De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Financieel Dagblad schreven een landelijke prijsvraag uit voor duurzaamheidsprojecten die in uitvoer zijn of gaan. De Duurzaamheidsfabriek kwam als winnaar uit de bus. Een prachtige erkenning voor een uniek project!

Voor deze categorie konden duurzaamheidsprojecten worden aangemeld die in uitvoer zijn of gaan. Herman Wijffels reikte als voorzitter van de jury de prijs uit. Er werden ook prijzen uitgereikt in de categorieën ‘Beste gerealiseerde duurzaamheidsproject’ – winnaar gemeente Beesel - en ‘Beste gemeentelijk duurzaamheidsbeleid’ – winnaar gemeente Assen.

Trots

De Dordtse wethouder Harry Wagemakers (duurzaamheid) is heel enthousiast over de prijs:

“Ik ben buitengewoon trots! De Duurzaamheidsfabriek verbindt op unieke wijze twee speerpunten van het Dordtse college: duurzaamheid en arbeidsmarktbeleid. Want in de Duurzaamheidsfabriek kunnen bedrijven innovaties en nieuwe producten uitproberen, maar ze komen er ook vroegtijdig in contact met potentieel, goed gekwalificeerd personeel.

Zo geeft de Duurzaamheidsfabriek straks niet alleen een enorme impuls aan de verduurzaming van Dordrecht, maar levert het ook een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het tekort aan geschoolde technici. En daarbij is duurzame techniek steeds het uitgangspunt.”

Dordt Duurzaam doen we samen

Wethouder Wagemakers: “Een duurzamer Dordrecht bereiken we door samen te werken met inwoners, bedrijfsleven, onderwijs en maatschappelijke organisaties. De Duurzaamheidsfabriek is daar een prachtig voorbeeld van. Het is een zeer bijzondere samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs, waarbij duurzaamheid centraal staat. Het wordt een inspirerend kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling en tegelijk een kweekvijver voor jong technisch talent.

Deze nominatie is een enorme stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg.”

INFO van de siite duurzaamheidsfavriek Dordrecht:

In 2011 verrijst op het Leerpark in Dordrecht de Duurzaamheidsfabriek, een innovatief en technologisch centrum. Dit centrum biedt plaats aan intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van duurzame ontwikkeling. Stichting Urgenda heeft het Leerpark Dordrecht geadopteerd als icoon voor duurzaamheid en sociale innovatie. HVC is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen van de Duurzaamheidsfabriek. De Duurzaamheidsfabriek is - de naam zegt het al - een fabriek voor duurzaamheid. Met een techniekhal, laboratoria, ateliers, bedrijfsruimtes en ontmoetingsplekken. Hier kunnen (startende) ondernemers, ‘groene’ investeerders en jong technisch talent elkaar ontmoeten. Een inspirerende leer-werkomgeving om duurzame producten en productiemethoden uit te proberen en te ontwikkelen.

Een plek ook waar leerlingen en werknemers die zich in de praktijk willen bijscholen technologische kennis kunnen opdoen. Daarnaast is de Duurzaamheidsfabriek een kenniscentrum voor duurzame ontwikkeling (energie, materiaalontwikkeling, mobiliteit), gericht op regionale en landelijke netwerken. 

Warmte- en koudelevering
HVC onderzoekt de mogelijkheden om (mede) een zogenoemd Fablab energie-efficiency en duurzame energie op te zetten. Het nieuw op te richten gemeentelijk energiebedrijf, dat we samen met de gemeente Dordrecht willen realiseren, willen we in de Duurzaamheidsfabriek vestigen. Ook zal HVC haar warmte- en koudeopslaginstallatie (wko) op het Leerpark inzetten als leer-werkbedrijf. De wko-installatie levert de warmte en de koude voor de scholen, woningen, kantoren en de brandweerkazerne op het Leerpark. 

Leer-werkbedrijf
Daarnaast zet HVC het beheer en onderhoud van de duurzame energie-installatie van de kinderboerderij van het Natuur- en Milieueducatiecentrum Weizigt in Dordrecht in als leer-werkbedrijf. De duurzame energie-installatie is een houtpelletketel die werkt in combinatie met zonne-energie. HVC is eigenaar van de installatie en heeft deze gerealiseerd als demonstratie- en leerproject. Misschien kan het aan te leggen warmtenet, dat vanaf de afvalenergiecentrale in Dordrecht naar de N3 en naar de nieuwbouwlocaties in de binnenstad wordt geleid, onderdeel worden van het leer-werkbedrijf. Dit geldt ook voor de warmtelevering aan ‘buurman’ DuPont. 

Demonstratie- en opleidingsomgeving
Tot slot onderzoeken we de mogelijkheden om een demonstratie- en opleidingsomgeving te creëren op het gebied van duurzame energie, zoals een demonstratiemodel van een vergistingsinstallatie. Een en ander hangt mede af van de subsidiemogelijkheden.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.