Extra historisch Pank Hoogendoorn schaaktoernooi

16 december 2011

DORDRECHT - De Dordtenaar Pank Hoogendoorn werd vijftig jaar geleden voor de eerste keer openschaakkampioen van Nederland. Daarom is het zesde toernooi, dat zijn naam draagt, op dinsdag 27 december extra historisch. Vijf jaar geleden begon het als onderdeel van de huiskamerdag in de Wilhelminakerk. Hoogendoorn was ook actief lid van die kerk tot hij in 1999 overleed. Hij bracht heel veel leerlingen van zijn school, het chr. Lyceum, de liefde voor het schaakspel bij. Toen in 1992 de Dordtse fidemeester Gozewijn van Laatum bijna openkampioen van Nederland werd, volgde Hoogendoorn als betrokken fan en coach zijn verrichtingen in Dieren op de voet. Van Laatum werd er tweede maar wel de beste Nederlander. Hoogendoorn was enthousiast over zijn pupil en die houding straalde hij tot het einde van zijn schaakloopbaan uit.

Daarom is het hoogendoorntoernooi in zijn geest ook een schaakfestijn om mensen met enthousiasme in de vakantietijd bij het spel te betrekken. Inmiddels mag het toernooi zich in een vaste groep liefhebbers verheugen, maar debutanten blijven altijd welkom.

Schaakclub Dordrecht verleent direct na de kerst  voor de derde keer gastvrijheid aan het Pank Hoogendoorntoernooi. Het evenement richt zich op huisschakers, plezierschakers en zeker ook regionale topspelers. De naamgever van het toernooi behoorde met Henk van Donk en Leo Jansen tot de prominentste schakers van schaakclub Dordrecht in de twintigste eeuw.

De organisatie berust bij de regionale schaakcommissie (Dordrecht/Gert Zwartjes, de Willige dame/Hans Berrevoets, Zwijndrecht/Kees van ’t Hoff en Sliedrecht/Mark van Hulst). Deze commissie tekende onlangs voor het Godfried Bomans schaaktoernooi in het Dordrechts Museum en zal op maandag 27 februari 2012 zorgen voor het twaalfde Witten Haen-schaaktoernooi. ,,Het Hoogendoorntoernooi heeft ook een eigen karakter en past prima als schaaktraditie tussen kerst en Nieuwjaar”, aldus het organisatiecomité.

Het toernooi begint dinsdag 27 december om tien uur in de Hans Petri school (speellocatie SC Dordrecht) Anna van Saksenstraat 11, 3314 NC Dordrecht. Aard en speeltempo: 7 ronden rapid 20 min p.p.p.p.  Aanmelding/Contactpersoon: Kees van 't Hof Telefoon: 078-6141418 / 06-22933649, e-mail: c.d.vanthoff@upcmail.nl (Internetpagina:www.tomsschaakboeken.nl).
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.