Plaatsing ICD’s bij hartpatiënten succesvol

20 december 2011

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Sinds vorige week is het Albert Schweitzer ziekenhuis officieel een ICD-implanterend centrum. Dit wil zeggen dat patiënten met een levensbedreigende hartritmestoornis er terecht kunnen voor het plaatsen van een ICD, een soort pacemaker. Het ziekenhuis is dit jaar begonnen met het plaatsen van ICD’s, en is vorige week op de zogeheten witte lijst gezet van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Op deze lijst staan cardiologische centra die voldoen aan de NVVC-criteria rond ICD-implantaties, inclusief de follow-up.

ICD staat voor implanteerbare cardioverter-defibrillator. Een ICD wordt net als een pacemaker onder de huid geïmplanteerd. Bij levensbedreigende hartritmestoornissen kan de ICD een elektrische schok afgeven zodat het hartritme normaliseert. Een van de criteria om op de witte lijst van het NVVC komen, is dat een ziekenhuis minimaal 60 ICD’s per jaar implanteert. Het Albert Schweitzer ziekenhuis implanteerde er dit jaar al 75.“De visitatie was zwaar door de strenge eisen die gesteld worden aan het hele proces rond implantatie en de nazorg”, vertelt Cardioloog Ewout-Jan van den Bos van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “De visiteurs waren lovend over de wijze waarop we in dit ziekenhuis omgaan met patiënten met een ICD en vonden ons een voorbeeld voor vele andere centra.” De verwachting is dat het aantal implantaties in het ziekenhuis de komende jaren verder zal stijgen.

Vernieuwd Vaatkeurmer
Het Albert Schweitzer ziekenhuis ontving deze maand ook het vernieuwde Vaatkeurmerk. Dit keurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals. Het keurmerk wordt ieder jaar uitgereikt door de Hart&Vaatgroep aan ziekenhuizen die aan de kwaliteitscriteria voldoen. Het ziekenhuis heeft het keurmerk al sinds 2007, maar dit jaar zijn de criteria aangescherpt. Daardoor verloren zeven ziekenhuizen dit jaar hun keurmerk.

Goede spataderzorg
De Hart&Vaatgroep heeft ook gegevens verzameld bij ziekenhuizen en behandelcentra over de kwaliteit van de zorg die zij leveren aan mensen met spataderen. Hieruit bleek dat het Albert Schweitzer ziekenhuis een gemiddeld rapportcijfer van aan 7,9 krijgt voor kwaliteit van de spataderzorg.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.