Kees Thies: Pleidooi tolvrije Kiltunnel is politieke stunt

21 december 2011

Journalist Kees Thies zal in het nieuwe jaar 2012 in beginsel elke dag te lezen zijn met een column in AD De Dordtenaar. Om dat alvast te vieren, mogen we soms mensen via Dordrecht.net soms laten meegenieten van zijn ,,Dordtse" penvoering. Voor wie hem dagelijks bij het ontbijt wil proeven en niet wil missen, verwijzen wij naar het ochtendblad

(door columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar)

DORDRECHT - Je leest wel eens van die berichtjes waarvan je in eerste instantie héél eventjes héél blij wordt. Maar na een paar seconden zinkt het gezond verstand weer in en realiseer je je dat het hier om de spreekwoordelijke dooie mus gaat. Het ging over de Kiltunnel: die moet maar eens gratis worden, bepleit SP-politicus Farshad Bashir, nu 23 jaar, maar beëdigd één dag na zijn twintigste verjaardag en dus het jongste Tweede-Kamerlid van Nederland. Sympathieke gedachte van deze jonge held denk je dan, terwijl je je afvraagt of Bashir zelf eigenlijk al een rijbewijs heeft. Maar goed, als iemand in dit land roept dat iets óók gratis kan, heeft hij bij voorbaat mijn sympathie. Autorijden is immers al duur zat en met het oog op de komst van de tolpoortjes in dit land is het wat overdreven om dan ook nog eens extra stukjes weg (waaronder dus die vermaledijde Kiltunnel) bij de autorijder nog eens extra in rekening te brengen. Trouwens, die rekening betalen we al via de wegenbelasting en de accijns op brandstof, dus dat zou dan een kwestie van driedubbelop worden. ,,Op die manier kan straks alleen de happy few nog rijden en de rest sluit tussen de andere armoedzaaiers aan in de file,’’ zo stelt Bashir, al moet ik toegeven dat ik hem hier wat vrij citeer. Maar hoe hij het ook precies verwoordt, Bashir ziet het wél goed, want zoals hij het nu schetst is niet onrealistisch: de eenvoudige Renaultjes, Skoda’s en Opeltjes, straks in een lange rij, terwijl de eigenaren van BMW’s, Lancia’s en Mercedessen van de zaak er al toeterend en breed grijnzend langs heen scheuren.  En dan óók nog eens extra tol voor die toltunnel blijven ophoesten.

Dat nooit, vindt Bashir, maar ja, geen schijn van kans natuurlijk. De jongeman zit in de oppositiebankjes en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat zijn ideetje ook maar enig gehoor vindt binnen het huidige kabinet. Bashir kan het mooi zeggen, maar met zijn luchtballonnetje maakt hij hooguit reclame voor zichzelf en blijven wij automobilisten die jaarlijkse exploitatiekosten van ruim 8 miljoen euro voor die tunnel gewoon ophoesten.

(Column Ad De Dordtenaar, maandag 19 december 2011 pagina 2, met toestemming van de schrijver overgenomen. Voor dagelijkse columns verwijzen we naar de dagkrant AD De Dordtenaar. Kees Thies presenteert ook soms columns op zijn eigen website:www.keesthiesw.wordpress.com)

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.