Columnist Kronkelaar complimenteert Louise Bergenhenegouwen (Weizigt)

21 december 2011
Columnist Kronkelaar complimenteert Louise Bergenhenegouwen (Weizigt)

DORDRECHT - Dordtenaar Kronkelaar, een befaamd, soms gevreesd en veel gelezen columnist in politieke kring, scoort altijd. In Dordt Centraal deelt hij vandaag een groot compliment uit aan Louise Bergenhenegouwen (op de foto rechts) van het natuurcentrum Weizigt in Dordrecht. Hij beschouwt deze directeur als voorbeeld voor (overheids) communicatie.

We verwijzen graag voor mensen die wekelijks Kronkelaar willen lezen naar de krant of naar de internet site. Aangezien het over communicatie gaat willen we deze keer een uitzondering maken en ook in Dordrecht.net communiceren:

"We leven in een periode waarin we ons afvragen of we in Dordrecht onze kinderen vaker mishandelen dan elders. En bovendien een periode waarin we ons liever niet afvragen wat er in onze lokale katholieke internaten is gebeurd met voorgaande generaties kinderen. Maar gelukkig leven we ook in een tijdperk waarin kinderen soms gehoord en serieus genomen worden. Meneer Bas reikte mij van de week een prachtig voorbeeld aan dat ik u niet wil onthouden.

Eventjes twijfelde ik nog, omdat het allemaal zeer persoonlijk is, maar na ampele overweging, kwam ik toch tot dit besluit. Het draait allemaal om een kleine meid die door Meneer Bas, haar vader, Prinses Pino genoemd wordt. Als regelmatig bezoekster van de kinderboerderij, zoals ik dat fraai opgeknapte centrum in het Weizigtpark nog steeds noem, had het prinsesje een teleurstellende ervaring. Haar lievelingspaardjes stonden niet in de knuffelwei.

Meneer Bas twitterde het dochterleed de wereld in. Prinses Pino was boos, omdat Silver en Jewel in een andere weide stonden, waar ze niet bij hen kon komen, laat staan knuffelen. Mevrouw Louise, bazin van de kinderboerderij, las de tweet van de vader van haar teleurgestelde vaste klant en kroop achter de computer. In een mail vroeg ze Meneer Bas om de meegestuurde brief aan zijn dochter voor te lezen. Een zeer attente reactie en inhoudelijk ijzersterk.

In simpele kindertaal legde Mevrouw Louise uit dat na overvloedige regenval de knuffelweide zo nat was geworden dat het een modderpoel zou worden, als er veel op gelopen wordt. En de vrijwilliger die normaal nog een rondje met de paardjes loopt, was ziek. En zo viel er dus niets te knuffelen voor Prinses Pino. “Ik hoop dat je het een beetje begrijpt en anders mag je altijd vragen stellen”, schreef Mevrouw Louise er nog bij.

Om het helemaal goed te maken kreeg Prinses Pino een speciale rondleiding aangeboden, langs de geheime plekjes van Weizigt, een extra knuffelsessie en zelfs nog een cadeautje uit de Weizigtwinkel. Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft dat het prinsesje weliswaar niet de dochter is van een koning, maar toevallig wel van een kritische journalist. Ik ga er gewoon van uit dat Mevrouw Louise al haar kleine klanten zo serieus en liefdevol behandelt.

Bovenal vind ik een dergelijke vlotte reactie het schoolvoorbeeld van hoe overheidsdienaren met burgers om moeten gaan. Communicatief verdient Mevrouw Louise een tien met een griffel. Hier kunnen tal van (collega-)ambtenaren een voorbeeld aan nemen. Misschien kan ze wat cursusjes gaan verzorgen, inclusief knuffelen voor grote mensen. Meneer Bas en ik kunnen nog wel wat namen aanleveren van mensen die zo’n cursusje kunnen gebruiken."

(lees vandaag wekelijks Kronkelaar in Dordt Centraal op de woensdag of via de internet site van Dordt Centraal. Naast Kronkelaar is ook Kees Thies een bekende Dordtse columnist)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.