Nationaal Onderwijsmuseum verhuist naar Dordrecht

22 december 2011

DORDRECHT - Het Nationaal Onderwijsmuseum wil zich graag vestigen in Dordrecht. Het door het Rijk gesubsidieerde museum is nu gevestigd in Rotterdam, maar moet verhuizen. Na een grondige zoektocht heeft het museum gekozen voor Dordrecht, gebouw De Holland. In Dordrecht vindt het museum een cultuurhistorische stad, voorzien van een goede bereikbaarheid en een centrale Randstedelijke ligging. De gemeente Dordrecht is verheugd met de keuze voor Dordrecht en voor gebouw De Holland.

Het Nationaal Onderwijsmuseum is nu nog gevestigd aan de Nieuwemarkt in Rotterdam. De gemeente Rotterdam heeft dit gebouw bestemd voor het University College van de Erasmus Universiteit. Rotterdam heeft het museum verzocht per 1 juli 2012 te verhuizen en daarbij vervangende ruimte aangeboden. Het museum heeft na een landelijke verkenning gekozen voor Dordrecht. Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht is blij met deze keuze en wil de komst naar Dordrecht en gebouw De Holland graag faciliteren. Om de intentie kracht bij te zetten hebben de gemeente Dordrecht en het Nationaal Onderwijsmuseum donderdag hun handtekening gezet onder een intentieovereenkomst.

Nationaal Onderwijsmuseum
Het Nationaal Onderwijsmuseum, sinds 1989 in Rotterdam gevestigd, trekt jaarlijks ruim 100.000 bezoekers, waarvan 40.000 in het pand aan de Nieuwemarkt en 60.000 via externe tentoonstellingen door het hele land. Veel senioren, scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs en gezinnen bezoeken het museum om te ervaren hoe het er vroeger op school aan toeging. Daarnaast zijn de tijdelijke tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen, gerelateerd aan onderwijs in heden en verleden populair bij het museumpubliek. Het Onderwijsmuseum organiseert tevens lezingen, congressen, vakantieactiviteiten en rondleidingen rond het thema onderwijs.

Dordrecht als nieuwe, uitdagende vestigingsstad biedt voor het museum veel perspectief: grote synergie is mogelijk met de andere Dordtse culturele instellingen, een pand dat aan alle eisen van het museum voldoet op het gebied van bereikbaarheid en uitstraling, een modern depot voor de collectie en een gemeentelijk klimaat waarbij veel aandacht is voor erfgoed en cultuurhistorie.

Sterker maken wat sterk is
Het college van Dordrecht is zeer verheugd met de komst van het museum. Volgens wethouder Jasper Mos (Cultuur, Monumentenzorg, Vastgoed) versterkt de komst de aantrekkingskracht van Dordrecht. Jasper Mos: “We maken sterker wat al sterk is. Dit museum draagt bij aan een positief beeld van onze stad in het hele land en trekt  toeristen naar Dordrecht.” Wethouder Piet Sleeking (Binnenstad) verwacht dat het bezoek aan de binnenstad zal toenemen: “Daarbij krijgt gebouw De Holland een heel mooie nieuwe bestemming. Veel Dordtenaren maakten zich grote zorgen om dit prachtige monument.” Wethouder Bert van de Burgt ziet mooie dwarsverbanden: “Dit is goed voor het onderwijs en de werkgelegenheid in onze stad.”

Definitieve voorstel
De gemeente Dordrecht en het Nationaal Onderwijsmuseum gaan op korte termijn verder in gesprek om het plan uit te werken. Het college van burgemeester en wethouders legt daarop een voorstel aan de gemeenteraad voor waarin ook kosten en huisvesting aan de orde komen. Het Nationaal Onderwijsmuseum dient uiterlijk 1 juli 2012 de huidige locatie in Rotterdam te verlaten. Omdat gebouw De Holland dan nog niet gebruiksklaar is, wil het museum tijdelijk haar intrek nemen in Nieuwe Haven 26 in Dordrecht.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.