Gemeente Dordrecht weigert drie exploitatievergunningen

23 december 2011

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft besloten om de aanvragers van drie exploitatievergunningen niet tegemoet te komen. Op alle aanvragen is een negatief Bibob-advies binnen gekomen. Het gaat om twee theehuizen en een aanvraag voor een café.

Voorkomen criminele activiteiten
De vergunningen zijn aangevraagd om zaken te exploiteren. Het gaat om drie verschillende aanvragers. De burgemeester heeft de aanvragen doorgestuurd naar het landelijke bureau Bibob, dat op alle drie de aanvragen een negatief advies heeft gegeven. De burgemeester heeft daarop besloten om de exploitatievergunningen niet te verlenen. Het gaat om theehuizen aan de Toulonselaan en de Eigenhaard en een cafe aan de Vriesestraat. Uit de Bibob-adviezen kan worden geconcludeerd dat er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen mede gebruikt zullen worden om crimineel verkregen geld wit te wassen en/of strafbare feiten te plegen.

Beoordeling aanvragen vergunningen
Iedere horeca-ondernemer die een nieuwe zaak start of een zaak overneemt moet bij de vergunningaanvraag Bibob-informatie aanleveren. Indien de burgemeester dit noodzakelijk acht, kunnen de aanvragen door het landelijke bureau Bibob worden beoordeeld. Dit bureau geeft advies op basis van de wet Bibob en heeft daarvoor toegang tot informatie uit open en gesloten bronnen.
Bibob-adviezen zijn strict vertrouwelijk. Alleen de aanvrager en derden-betrokkenen kennen de specifieke inhoud van deze adviezen.

Wat is de wet Bibob?
Om te voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit ondersteunt, is in 2003 de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) in werking getreden. Deze wet heeft tot doel om te voorkomen dat de overheid criminele activiteiten faciliteert door bijvoorbeeld een vergunning te verlenen.

Een bestuursorgaan kan de Wet Bibob inschakelen als reguliere regelgeving onvoldoende aanknopingspunten biedt om een aanvraag te weigeren of in te trekken. In dat geval onderzoekt het bestuursorgaan de achtergrond van een bedrijf of persoon. Als na het eigen onderzoek vragen blijven bestaan over de integriteit van de betrokkenen kan het bestuursorgaan een Bibob-advies aanvragen bij het Bureau Bibob.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.