Stichting Exodus gooit handdoek in de ring voor opvanghuis Drechtsteden

12 december 2011

DRECHTSTEDEN – De stichting Exodus Drechtsteden gooit de handdoek in de ring. De organisatie ziet momenteel geen mogelijkheden meer om het twaalfde opvanghuis in Nederland te regelen voor hulp en ondersteuning aan ex-gedetineerden.

Dordrecht en Papendrecht stonden in het verleden kandidaat om een Exodushuis binnen de gemeentegrenzen te krijgen.
Voorzitter ds. Klaas Beuckens heeft dit bekend gemaakt. Ook heeft hij de voorzitter van het Platform dak- en thuislozen, Hans Berrevoets, geïnformeerd. Het Platform voert de laatste tijd op allerlei manieren actie om te voorkomen dat mensen op straat terecht kunnen komen. Door de inspanning van de Dordtse wethouder voor maatschappelijke dienstverlening, Harry Wagemakers, zal er maandagmorgen voor preventief beleid weer een belangrijke stap worden gezet. In het Stadskantoor van Dordrecht wordt om half negen door negen organisaties een uitgebreid protocol dreigende dak- en thuisloosheid ondertekend om te voorkomen dat mensen op straat terecht kunnen komen.

Die benadering spreekt Beuckens aan en een exodushuis past ook helemaal in preventief beleid: ,,Om mensen echt toekomst te kunnen geven hebben wij vijf jaar geprobeerd om een exodushuis in de Drechtsteden, in bijvoorbeeld Dordrecht of Papendrecht, van de grond te krijgen. We hebben geschikte panden op het oog gehad, maar: Het is ons niet gelukt. Daarom ligt nu het voorstel bij ons bestuur op tafel om dinsdagavond in de vergadering te besluiten te stoppen. We zien momenteel geen perspectief meer. Daarom zal - zoals dat heet - de stichting slapend worden gemaakt.” 
 
De voorzitter ziet twee redenen voor het mislukken van het plan voor exodushuis in de Drechtstreek, terwijl er toch een gevangenis is op het eiland van Dordrecht. ,,Minister Ivo Opstelten heeft na de opening van het elfde opvanghuis in Zwolle laten weten, dat hij voorlopig geen nieuwe mogelijkheden meer zal steunen. In feite is rijkssteun van groot belang, want wil je met vrijwilligers een huis kunnen draaien, dan ben je per jaar een half miljoen euro aan exploitatie kosten kwijt.” De vrijwilligers stonden in de regio ook al in de startblokken.
Ds. Beuckens is teleurgesteld in de regio Drechtstreek en steekt dat niet onder stoelen of banken. Hij zegt dat er wel gesprekken zijn geweest met alle wethouders van sociale zaken, maar tot resultaten heeft het niet geleid.
 
Wethouders hebben zelfs geholpen om een gesprek met één plaats – Papendrecht aldus Beuckens - van de grond te krijgen, toen er een pand beschikbaar kwam.
Dat ene gemeentebestuur in de regio weigerde tot twee keer toe een verzoek tot overleg met het bestuur van Exodus, aldus het verhaal van de dominee. Volgens de predikant duikt dit gemeentebestuur op voorhand voor protesten uit de buurt, waar een opvanghuis had moeten komen. Dat Papendrecht niet wilde meewerken, is ook regionaal waar genomen.
Aan de gemeente Papendrecht is een verklaring gevraagd. Zodra die binnen is, wordt die publiceerd.
 
De predikant vindt het heel spijtig dat mensen die uit de gevangenis komen er in Dordrecht en omgeving niet geholpen kunnen worden in een Exodushuis om te werken aan perspectief.
Op de landelijke website www.exodus.nl wordt Dordrecht nog wel aangekondigd als nieuw project.
 
Doelstelling: Een nieuwe kans voor ex-gedetineerden
Exodus biedt opvang en ondersteuning aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf die gemotiveerd zijn uit de criminaliteit te stappen.
Deze (ex-) gedetineerden kunnen terecht in één van de elf Exodushuizen verspreid in het land of bij een maatje uit het Exodus vrijwilligersnetwerk.
 
BESTUUR:
Het bestuur van de stichting Exodus Drechtsteden dat dinsdagavond het voorstel bespreekt om de handdoek in de ring te gooien. De rechtspersoon stichting wordt niet opgeven, maar de stichting wordt slapend gemaakt.

 

de heer ds. K. Beuckens
voorzitter
Predikant Albert Schweitzerziekenhuis
de heer drs. G.H. van Duin RA
penningmeester
accountant (nu: gepensioneerd)
de heer ing. J. de Jonge
secretaris
oud-directeur beroepsonderwijs (nu: gepensioneerd)
de heer drs. A. Abee
lid
zelfstandig ondernemer
de heer drs. J. Hattinga Verschure
lid
Landelijk coordinator PI
de heer A.W.J. de Kamper
lid
zelfstandig ondernemer (nu: gepensioneerd)
de heer mr. E.W. Koning
lid
rechter
mevrouw A. van Lawick
lid
officier van Justitie

 

De gemeente Papendrecht zegt op de eigen website wel een sociaal hart te hebben. De tekst:
"Iedere inwoner van Papendrecht heeft recht op een zo volwaardig en zelfstandig mogelijke deelname aan de maatschappij. Voor groepen en individuen die extra zorg nodig hebben, is die zorg natuurlijk beschikbaar.

Om inhoud te geven aan 'volwaardige en zelfstandige deelname aan de maatschappij' is in Papendrecht een breed aanbod aan onderwijsvoorzieningen en maatschappelijke zorg beschikbaar. De rol van de gemeente hierbij is ervoor te zorgen dat voorzieningen zoveel mogelijk op elkaar aansluiten en elkaar aanvullen."
 
(NOOT: Dordrecht.net is in het algemeen belang tot publicatie over gegaan, aangezien dinsdag 13 december reeds de stichting Exodus een onomkeerbaar besluit genomen kan nemen om zichzelf slapend te maken. Daarom is de stand van zaken gepubliceerd over het niet realiseren van het opvanghuis. We zullen vanzelfsprekend de discussie van alle kanten blijven volgen).
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.