NS station Dordrecht in veertig jaar gedegradeerd tot sprinter halte

31 december 2011
NS station Dordrecht in veertig jaar gedegradeerd tot sprinter halte

Dordrecht – Het NS station Dordrecht Zuid is haast ongemerkt in bijna veertig jaar gedegradeerd tot een sprinterhalte. Amsterdam en Tilburg waren eertijds nog rechtstreeks bereikbaar met een sneltrein. 

Inmiddels is, zeker na de nieuwe dienstregeling van 10 december 2011, de stoptrein de enige verbinding. Soms zijn er twee treinen in een kwartier in de richting Brabant of Dordrecht CS en dan valt het 45 minuten stil. Alleen in de spits lopen de verbindingen logische de klok rond.

Dordrecht Zuid heeft niet die aandacht in de media, zoals Dordrecht Centraal waar de Intercity status dreigt te vervallen. De oude sneltrein uit Breda, die eens nog stopte in Dordrecht zuid richting Amsterdam CS, is vervangen door een intercity over Haarlem vanaf Dordrecht CS. Dordrecht Zuid heeft het nakijken. Studenten uit Dordrecht Zuid die in Breda of Tilburg op de Hogeschool zaten, kunnen nog vertellen over de goede verbindingen toen. Dat is voltooid verleden tijd.

In 1973 was burgemeester mr. J.J. van der Lee de eerste conducteur om het vertreksein te geven naar Dordrecht CS. Dat leverde een historische foto op van de nog steeds levende oud-burgemeester van Dordrecht (geboren 1918).

Dat was er volop perspectief: Sterrenburg en Crabbehof telden mee met een eigen station. Twintig jaar later - rond 1990 - wilde wethouder PC Janse het station inleveren om een nieuw bedrijventerrein Amstelwijck mogelijk te maken. Dat bedrijventerrein is nog steeds in ontwikkeling.

De lokettist was een bekende ambassadeur voor het spoor. Hij dichtte en droeg soms verzen aan de klanten voor. Zo begonnen maar weinig reizigers aan hun dag. De openingstijden werden echter steeds beperkter en uiteindelijk werd het loket gesloten, werd de krantenverkoop gestopt en gingen automaten het werk overnemen. De sprinter staat nu symbool voor de status van Dordrecht Zuid.

De spoorverdubbeling, van twee naar vier, was eens een voornemen, dat Dordrecht Zuid zelfs aan een tien minuten dienstregeling zou gaan helpen richting Randstad. Volgens sommige reizigers komt er in 2012 weer iets meer ruimte op het spoor over het eiland van Dordrecht als de internationale trein via de HSL rails Brussel en Amsterdam verbindt. Dat is overigens voor Dordrecht CS een verdere stap terug. De directe verbinding Schiphol - Dordrecht vervalt dan. Ook dat is historisch. Er waren eens bedrijven die voor Dordt kozen in verband met de goede treinverbinding met de nationale luchthaven. Ook dat  wordt voltooide geschiedenis van Dordrecht vanaf 2012.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.