Bekkenbodemcentrum zoekt samenwerking met basisschoolleerkrachten tegen plasklachten

02 januari 2012

DRECHTSTEDEN - Het Regionaal Bekkenbodemcentrum (RBC) van het Albert Schweitzer ziekenhuis nodigt leerkrachten van basisscholen uit bij een inloopmiddag over plasklachten. Het idee hierachter is dat de inspanningen van ouders en van de school bij het aanleren van een goed drink- en plasgedrag elkaar kunnen versterken. De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 23 februari van 16.00 tot 18.00 uur, in het RBC op de locatie Amstelwijck, Van der Steenhovenplein 1 in Dordrecht. Alle basisschoolleerkrachten uit de Drechtsteden zijn welkom, evenals andere belangstellenden die werken met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Drinken en plassen maken een belangrijk deel uit van het dagelijks leven op school. Het lijkt vanzelfsprekend, toch kan er van alles misgaan. Er zijn kinderen die heel vaak moeten plassen of hun plas niet kunnen ophouden en in hun broek plassen. Vaak ligt een verkeerd plas- en drinkpatroon hieraan ten grondslag. Door goede voorlichting, advies en (indien nodig) behandeling kunnen deze problemen vaak verholpen worden. Het is belangrijk dat scholen hierover ook kennis in huis hebben.

Bij het RBC kunnen schoolgaande kinderen vanaf 5 jaar met plasproblemen terecht. Elke donderdag is er multidisciplinair spreekuur. Dan worden kinderen onderzocht door een kinderarts, een (kinder-) bekkenfysiotherapeut en een continentieverpleegkundige. Alle onderzoeken gebeuren na elkaar, tijdens één afspraak. Na overleg tussen de verschillende zorgverleners worden de ouders en het kind geïnformeerd over de resultaten van de onderzoeken en volgt een behandelplan. Een onderdeel hiervan is het bijwonen van de ‘Plasklas’: twee bijeenkomsten van een uur, waarbij in kleine groepjes aan de kinderen en hun ouders uitleg wordt gegeven over de werking van de blaas en de darmen en over verstandig drinken, eten en plassen.

Omdat een groot aantal basisschoolkinderen het RBC bezoekt, wordt nu ook de verbinding gelegd met de scholen. Leerkrachten kunnen kennismaken met en vragen stellen aan de medewerkers van het RBC. Ook wordt een voorlichtingsfilm getoond. Leerkrachten kunnen voor meer inlichtingen vooraf bellen naar het secretariaat van het RBC, telefoon (078) 654 29 53.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.