Grote pollerdebat op 18 januari 2012 actueel en historisch voor Dordrecht

03 januari 2012

DORDRECHT –   Op internet kan in elk geval op drie plekken worden voorgesproken over het grote pollerdebat op 18 januari in het Dordrechts Museum. Dordt centraal, Idordt en Dordrecht.net hebben een reactie mogelijkheid.

Het eerrste bericht over het debat heeft als tekst:

 

Het grote pollerdebat over verkeer door de binnenstad van Dordrecht kan in het Dordrechts Museum zowel historisch als actueel worden genoemd. De gemeenteraad nam vijftig jaar geleden, in januari 1962, de beslissing veel te slopen om grote wegen naar en door het centrum te kunnen maken. Dat feit staat  in de Dordtse Historische Kalender van erfgoedcentrum DiEP.

Het zogeheten saneringsplan – wat in de kern een verkeerscirculatie plan was - kwam volgens tegenstanders alleen neer op sloop en kaalslag van het historische karakter van de stad om vooral de auto’s de ruimte te geven. Dat hoorde bij de tijdgeest van de jaren vijftig van de vorige eeuw waarbij het economisch belang doorslaggevend was. In de stad werden de huizen en gebouwen gesloopt en zo ontstonden Spuiboulevard, Grote markt en het Statenplein.  Eerdere ideeën om zelfs nog enkele havens in de binnenstad te dempen stonden niet meer in het door de raad aangenomen saneringsplan van 1962.

De oplossing van de verkeersproblemen bleef ter discussie staan. De eerste bakens werden in de Dordtse politiek ruim tien jaar laten (in 1972) verzet.  Het denken ging door.
Dordrecht kreeg in 2002 te maken met de afsluiting van wegen via beweegbare toegangspalen (pollers). Ook werd de nadruk gelegd op de bouw van parkeergarages aan de rand van het centrum.


De gemeente houdt momenteel het verkeerscirculatieplan weer grondig tegen het licht.  
Wethouder Jasper Mos heeft de gemeenteraad laten weten, dat het de opzet om begin  2012 – maar zeker niet voor het Grote pollerdebat op 18 januari  – de nieuwe verkeersvisie met keuzes bekend te maken. De toekomst van de  pollers speelt daarbij rol.
In het plan gaat het wederom om het zoeken van een (nieuwe) balans tussen de belangen van het openbaar vervoer, het autoverkeer, fietsers en voetgangers.  Tevens is Erfgoed beheer voor Dordrecht als Hollandse waterstad van groot belang ook met het oog op grote historische gebeurtenissen in de toekomst, zoals de heropening van het historische Hof in 2015,  vierhonderd jaar Dordtse Synode in 2018-2019 en achthonderd jaar stadsrechten in 2020.  Ook telt de leefbaarheid mee van de stad.
Namens de organisatie van het komende onafhankelijke Grote Stadsdebat spreekt woordvoerder Hans Berrevoets de hoop uit, dat mensen voor 18 januari  al hardop willen nadenken over de toekomst van de historische binnenstad en de passende bereikbaarheid daarvan.  ,,Het Grote Stadsdebat is vooraf een mooie kapstok om meningen te uiten in de media. Daar plukken we tijdens het debat zeker de vruchten van, want de samenleving zijn we samen”  


Het Grote pollerdebat begint om 19 uur in het museum met twee columnisten en een kort feitenrelaas van de zijde van de gemeente over de theorie en de praktijk van de pollers.
Na afloop van het debat is er alle gelegenheid om onderling door te praten.   Mensen uit de Dordtse mediawereld dragen wederom de organisatie van het zowel actuele als historische Grote Stadsdebat 3.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.