Pleidooi voor hommage aan reünist Pieter Bas van het Johan de Wittgymnasium

14 januari 2012

DORDRECHT – Minister Pieter Bas (1850-1936) verdient als reünist van de Latijnse school in Dordrecht een huldeblijk in het nieuwe gymnasiumgebouw aan het Oranjepark. Deze aanbeveling wordt gedaan in het Ouderblad JOHAN van het Johan de Wittgymnasium, dat staat in de traditie van de Latijnse school in Dordrecht. Pieter Bas was een geslaagde leerling van deze school, voordat hij Dordrecht per koets verliet om verder te studeren in Leiden.
 De schepper van Pieter Bas, schrijver Godfried Bomans, geeft in zijn eerste boek Dordrecht aan als plek van geboorte en overlijden van zijn eerste romanfiguur. Voor JOHAN is dat aanleiding om in de voetsporen te lopen van Pieter Bas, die in december nog in de belangstelling stond met een Godfried Bomansfestival.  Dat kwam omdat Bomans 75 jaar geleden debuteerde als schrijver.

Simone van Nes maakte vanuit het perspectief van Johan de Witt een wandeling door het Dordrecht van mr. Pieter Bas, waarbij er een rode draad loopt van de tijdelijke gymnasium-vestiging in gebouw Doelsteyn aan het Steegoversloot naar schoollocaties in de geest van Pieter bas.

Het schoolgebouw aan het Oranjepark zal in 2013 weer door het gymnasium worden betrokken. Daar past dan een hommage aan de beroemde oud-leerling, zo wordt gesteld. Voor die tijd komt er ook een herinnering aan het werk van Godfried Bomans op een muur nabij fast Ferry, Otto Dickeplein en Papendrechts veer. Een zin uit het debuutwerk van Godfried Bomans, waar wordt gesproken over een bank aan de Merwede, krijgt zo een vaste plek.
De bibliotheek in Dordt coördineerde het Bomans festival naar aanleiding van een vermelding op de Dordtse historische kalender.

(het kleurrijk vormgegeven blad JOHAN wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de oudervereniging, maar heeft de intentie om het blad voor de gehele school te zijn. Rector J.A. Dekker schrijft ook een voorwoord, waarin hij schrijft over de scenario's om terug te verhuizen naar het Oranjepark begin 2013 of later in verband met de examens of in stappen?)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.