Vrije busbanen scoren in Dordrecht wisselend

15 januari 2012
Vrije busbanen scoren in Dordrecht wisselend

door Hans Berrevoets

DORDRECHT - Om de doorstroming van het openbaar vervoer te bevorderen om zo mensen te verleiden eerder de auto te laten staan, kent Dordrecht zogeheten vrije busbanen. Na de aanpassing van de provinciale weg tussen Stadspolders en Rondweg scoren de busbanen zowel stad uit als stad in goed volgens chauffeurs.
De busbanen in de Hugo van Gijnweg/Krispijnseweg scoren minder, zeker omdat de  verkeersinstallaties voor de bussen stoplichten lijken te zijn.

Al het verkeer richting centrum krijgt op de Hugo van  Gijnweg soms groen en de bus moet dan als enige nog even blijven staan. Zaterdag kon worden geconstateerd dat de buslijn 5 zonder vertraging uit Sterrenburg aankwam en even later op de borden al een vertraging had geboekt van een minuut door de lange wachttijd op de zogeheten vrije busbaan. De bus stond echter bijna twee minuten stil voor de stoplichten en de chauffeur bleef er onverminderd professioneel en kalm bij.

Het lijkt erop zelfs dat auto’s soms vaker groen hebben dan de bus, terwijl het gemeentelijk beleid op papier anders klinkt. Dat kon een dag later worden vastgesteld. In het verleden werd zelfs door de gemeente geschreven dat het openbaar vervoer structuurbepalend zou zijn bij de inrichting van het hoofdwegennet.
Wie chauffeurs spreekt, hoort ook dat er lang van het rode licht moet worden ,,genoten”  bij het vertrek bij het busstation van het NS-station, zelfs als er geen aanbod is van ander verkeer.  
De busmaatschappij heet al jaren geen GVB of gemeentelijk vervoer bedrijf (GVB) meer. Arriva is de naam en de provincie speelt een hoofdrol. De gemeenteraad van Dordrecht neemt alleen, vaak met algemene stemmen, moties aan om de keuzes van Arriva voor het aanpassen van het lijnennet te beïnvloeden. Uit zakelijke afwegingen levert dat niet altijd bij Arriva een resultaat op, dat de Dordtse politici graag zien.
Volgens chauffeurs komen hun rijervaringen ook niet snel meer bij de gemeente terecht, als in de tijd van het GVB. Toen speelde altijd ook de Ondernemingsraad (OR) van het GVB een prominente rol om collega ambtenaren tot acties te stimuleren als bijvoorbeeld voor de bussen rotondes te klein waren aangelegd. Dan moest vaak voor de tweede keer werk worden verricht, uiteraard tegen meerkosten. 

Ervaringswijsheid kwam in elk geval wel snel door. Volgens de chauffeurs is die tijd voorbij, want alles gaat over veel schijiven heen. 

 
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.