Drukbezochte Nieuwjaarsbijeenkomst PVDA

16 januari 2012 door Liesanne
Drukbezochte Nieuwjaarsbijeenkomst PVDA

DRECHTSTEDEN - De PvdA Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht) hield haar Nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdagochtend 14 januari 2012 in de LETS Ruilwinkel in Oud Krispijn. Het was een zeer druk bezochte bijeenkomst.

Uit alle Drechtsteden waren leden en belangstellenden naar de Lets Ruilwinkel gekomen. Enthousiast ging men met een rode roos - uitgedeeld door de Lets Ruilwinkel - weer naar huis.
 
De Lets Ruilwinkel had er alles aan gedaan om de bijeenkomst tot een succes te maken: het personeel was in zwart en wit gekleed, alles was netjes opgeruimd en het geheel was zeer verzorgd.
 
PvdA Tweede Kamerlid Pierre Heijnen vertelde dat 2012 het actiejaar van de PvdA wordt. 
 
Het legt uit: “We hebben te maken met 3 x een crisis: 
1) De Europa-crisis. Het is een illusie dat we als land alleen de financiële sector kunnen beteugelen. Dat moeten we via Europa doen. 
2) Crisis met dit kabinet. Door de enorme bezuinigingen stokt de economie en komen veel mensen financieel in de problemen. Dat is heel slecht. De stapeling van bezuinigingen moet stoppen. 
3) De crisis binnen de PvdA. De PvdA is altijd de motor geweest om de sociale zekerheid op te bouwen. Dat moeten we nu niet gaan afbreken. Juist de PvdA moet vechten voor banen en voor sociale zekerheid, ook voor volgende generaties. De PvdA dient te knokken voor solidariteit, en tegen het ieder voor zich. Niet alleen maar nemen, maar ook geven: dat heet wederkerigheid. Pierre riep de vele aanwezigen op om je in te zetten voor een Ander Nederland. 2012 wordt het actiejaar van de PvdA.”
 
Burgemeester uit Alblasserdam Bert Blase (zie foto) vindt dat de PvdA vooral moet uitgaan van de eigen kracht van de ideeën en principes. 
 
De volgende onderwerpen vindt hij daarbij belangrijk: 
1) Het vertellen van verhalen van mensen, van eigen verhalen. Dat maakt concreet wat je bedoelt. 
2) Het gaat vooral om communicatie en de interactie. 
3) De PvdA houdt van verschillen. Mensen zijn verschillend, dat is juist goed. 
4) Aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. Niet alleen via de overheid, maar ook via mensen zelf, organisaties en ondernemers. De Lets Ruilwinkel vindt hij daarbij een goed voorbeeld. Mensen organiseren zelf met elkaar een belangrijke ruilwinkel in de wijk.
 
Kees Wijnmaker - voorzitter van de Lets Ruilwinkel - vertelde dat er al 1000 deelnemers zijn van de Ruilwinkel. Er komen zo'n 40-70 mensen per dag in de winkel. Het gaat om ruilen, niet om kopen. Je brengt een product of dienst, en ruilt die tegen een ander product of dienst. Daardoor komen mensen met elkaar in kontakt en heb je geen groot inkomen nodig. Het haalt mensen uit hun isolement en mensen kunnen er werkervaring opdoen. Er wordt samengewerkt met de Sociale Dienst, MEE, Julius en het VMBO. Men wil ook in andere wijken Lets Ruilwinkels openen. Een punt van aandacht zijn de vaste lasten. Er is een Stichting Vrienden van de Lets Ruilwinkel die een fonds voedt om tegemoet te komen in die vaste lasten (huur, gas/licht/water). Bij de Lets Ruilwinkel kan men zich aanmelden.
 
Yvonne van de Lets Ruilwinkel vertelde over de activiteiten. Veel mensen komen in de winkel een praatje maken. 1 x Per maand is er aan Klets Cafe, om met elkaar te praten, maar ook om de stand van zaken door te nemen. 1 x Per maand is er ook een Thema Cafe over een bepaald onderwerp. Met Trivire is er een Tuinproject en een aantal vrouwen maakt tasjes voor de winkel, zodat geen plastic tasjes meer gebruikt worden. Op een bord in de winkel hangen allemaal briefjes met diensten en producten die mensen aanbieden en vragen.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.