Sluiting coffeeshop omgezet in formele waarschuwing

16 januari 2012 door Liesanne

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft besloten om coffeeshop ’t Geeltje niet te sluiten, maar een stevige waarschuwing te geven voor de overlast die het veroorzaakt in de stad. De coffeeshop zou op 6 december 2011 voor 6 maanden gesloten worden. In een gesprek met de burgemeester, heeft de exploitant aangegeven dat hij recent maatregelen heeft getroffen en alert blijft op de overlast. Daarop is de sluiting van de coffeeshop ingetrokken en omgezet in een formele waarschuwing. Daarmee wordt gevolg gegeven aan de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Coffeeshop ’t Geeltje, gevestigd aan de Sint Jorisweg 20 te Dordrecht, is al verschillende keren aangesproken op de overlast. Reeds in 2008 (en eerder in 2005) is formeel gewaarschuwd. In november 2011 is besloten over te gaan tot tijdelijke sluiting van de coffeeshop voor 6 maanden omdat de overlast aanhield.
De overlast bestaat uit fout parkeren en geluidsoverlast. Daarnaast klagen omwonenden over vervuiling van de omgeving van de coffeeshop. Deze signalen worden bevestigd in een recent onderzoek dat onlangs is gehouden onder de direct omwonenden van alle Dordtse coffeeshops. Na de uitspraak van de voorzieningenrechter eind december 2011 heeft de gemeente een gesprek gearrangeerd met de exploitant. Uit de uitspraak kwam naar voren dat de sluiting niet in stand kon blijven omdat er een te groot tijdsverloop was sinds de waarschuwing van 2008. Doel van het gesprek was om de ernst van de situatie te benadrukken. In het gesprek heeft de exploitant aangegeven maatregelen te hebben getroffen om de overlast terug te dringen. Die maatregelen zijn recent ingevoerd. Daarop is de sluiting omgezet in een waarschuwing.
 
Procedure
De formele waarschuwing blijft drie jaar van kracht. Als binnen die periode opnieuw sprake blijkt te zijn van overlast, zal alsnog overgegaan worden tot sluiting van de inrichting voor een periode van zes maanden. Een enkel overlastgevend incident zal overigens niet direct al leiden tot handhavend optreden. Daarvoor zal sprake moeten zijn van een min of meer structureel overlastpatroon, waarbij met enige regelmaat sprake is van overlastgevende situaties. De bewoners in de omgeving van de coffeeshop zijn geïnformeerd over dit besluit. Aan hun is gevraagd overlast te blijven melden.
 
Coffeeshopbeleid
Bij de beslissing tot tijdelijke sluiting van de coffeeshop, baseert de gemeente zicht op het in juni 2011 vastgestelde coffeeshopbeleid. Een van de uitgangspunten van dat beleid is het tegengaan van overlast, verloedering, normvervaging en de druk op het woon- en leefklimaat door de exploitatie van de coffeeshop. Een coffeeshop wordt bijvoorbeeld alleen maar gedoogd onder de voorwaarde dat er geen overlast wordt veroorzaakt.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.