Columnist Kees Thies veegt vloer aan met theater OMSK

16 januari 2012

DORDRECHT -Columnist Kees Thies veegt vandaag de vloer aan in Ad De Dordtenaar met de theatergroep OMSK, die volgens hem met stille trom is vertrokken nu de gemeente Dordrecht met subsidie stopt.  Hij vindt het maar een onduidellijke groep, die op kosten van de belasting betaler ook maanden in Afrika kon doorbrengen.  Volgens Thies in zijn column is er sprake van een juiste bezuiniging.

Volgens OMSK heeft de Afrika reis met inspiratie te maken. Volgens de eigen website zijn inmiddels al wel de meeste produkties elders te zien, met veel premieres in Rotterdam. Alleen rond theaterfestival BIES komt OMSK nog in Dordrecht tot leven. Het laatste bericht over de groep had als tekst:

 

 

(laatste persbericht over OMSK)

Theatergezelschap OMSK zal na 2012 niet in de huidige vorm verder gaan. Landelijke bezuinigingen op cultuur leiden tot een reorganisatie en het besluit vanaf 2013 niet langer in Dordrecht te blijven. Daardoor komt er een producerende plek vrij in Het Energiehuis. De Stichting Energiehuis, de toekomstige gebruikers en de gemeente Dordrecht beraden zich op de beste invulling van deze plek. In 2012 zal OMSK vanuit ‘Het Energiehuis in verbouwing’ nog verschillende projecten  en voorstellingen in Dordrecht en daarbuiten realiseren.      

Reorganisatie

De draconische bezuinigingen op kunst en cultuur en het daardoor sterk veranderende culturele landschap hebben OMSK genoodzaakt haar organisatievorm te heroverwegen en te kiezen voor een andere aanpak. In de opzet OMSK stond een grote gastvrije plek centraal waar andere theatermakers werden uitgenodigd om te experimenteren en zich te ontwikkelen. Hiervoor zijn na 2013 geen middelen meer beschikbaar. Daarom kiest OMSK er voor om een veel kleinere en flexibeler organisatie op te zetten om het werk van Lotte van den Berg te ontwikkelen en in binnen- en buitenland te tonen.

Deze organisatie gaat samenwerken met verschillende internationale coproducenten die de komende jaren willen investeren in het werk. OMSK ziet daarom geen mogelijkheid om vanuit deze nieuwe, kleinere organiatie ook nog het het beheer van een grote werkruimte in Het Energiehuis en de intensieve relatie met de stad en haar bewoners voort te zetten. Daardoor vervalt de basis voor de aanwezigheid in Dordrecht.  OMSK zal zich vanaf 2013 elders vestigen op een plek waar kantoor en repetitieruimte met een aantal andere theatermakers gedeeld kan worden om zo de kosten laag te houden en de juiste context te creëren voor het werk. Gesprekken hierover met mogelijke partners zijn nu nog gaande. 
 

Het Energiehuis

OMSK is de afgelopen jaren onderdeel geweest van de ideevorming en de voorbereiding van Het Energiehuis. De uitwisseling tussen de verschillende gebruikers was van groot belang. De combinatie van professionele makers, amateurs bij Stichting ToBe en karakteristieke zalen onder één dak biedt veel meerwaarde aan gebruikers en publiek. De partners in Het Energiehuis zijn zich er altijd van bewust geweest dat deelname van de producerende instellingen Hollands Diep en OMSK sterk afhankelijk is van de voortdurende ondersteuning door het Fonds voor de Podiumkunsten. Dit is onder de huidige omstandigheden met 40% minder budget bij het Fonds voor de Podiumkunsten verre van zeker. Hollands Diep wil ook na 2012 vanuit Het Energiehuis opereren. De Stichting Energiehuis, de gebruikers en de gemeente Dordrecht gaan op zoek naar een passende invulling zonder OMSK.


 


Schouwburg Kunstmin en OMSK blijven ook na 2012 samenwerken en het werk van Lotte van den Berg in Het Energiehuis tonen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.