'Wereld zonder hemel' van Hulya Celik krijgt nieuwe titel
DORDRECHT - Het boek 'Wereld zonder hemel' van de Dordtse schrijfster Hulya Celik krijgt een nieuw jasje in de vorm van een nieuwe titel: "Liefde is alles waard" bij de derde druk.
'Wereld zonder hemel' was een coproductie van uitgeverij aquaZZ en Big Bang Express, bureau voor creatieve producties in woord en beeld. Onlangs is het contract met Big Bang Express echter verbroken en is het boek inhoudelijk herzien en aangepast aan de rouw- en verliesverwerking, een onderdeel van schrijftherapie. Celik gaat namelijk in de eerste helft van 2012 schrijven als therapie onderzoeken. Ze heeft voor de titel ‘Liefde is alles waard’ gekozen omdat dit ook de werktitel was van het manuscript dat uiteindelijk 'Wereld zonder hemel' werd. De positieve reacties op haar debuut over schrijven als therapie zijn de aanleiding geweest voor het onderzoek naar dit gegeven in opdracht van Yoi, Centrum voor Orthopedagogiek & Trainingen, te Dordrecht.
Overigens heeft Celik persoonlijk ondervonden dat je als dyslectisch persoon en beelddenker bent, dat schrijven heel veel met je doet. Hierdoor heeft ze ervaren dat emotionele blokkades verdwijnen, hoewel dat niet haar hoofddoel was. De komende periode wil ze dat bij de adolescenten die emotionele blokkade(s) hebben onderzoeken. Om deze reden staat ze volledig achter dit onderzoek; “er moet meer gebruik worden gemaakt van deze therapievorm zodat geblokkeerde energie in de geest en ziel op een wonderlijke wijze weer vrij kan stromen, ” aldus Celik.
Schrijftherapie is een therapeutische behandeling die de genezing van de geest beoogt en hoeft niets gemeen te hebben met literair schrijven. Zowel internationaal als nationaal groeit het aanbod van schrijftherapie sinds de jaren negentig gestaag, evenals het onderzoek naar deze vorm van behandelen.Celik gaat schrijftherapie bieden aan adolescenten, die
emotionele blokkade(s) hebben door een stoornis of belemmering. Door middel van een nieuw ontwikkelde methode onderzoekt Celik of schrijven als therapie daadwerkelijk effectief is bij deze doelgroep. Hierbij zal advies gevraagd worden aan de Universiteit Twente, die met een onderzoek hiernaar voor 40-plussers bezig zijn.
Doel: Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen of schrijven als middel toegepast kan worden bij adolescenten met emotionele blokkade(s),
Methodiek
In februari starten minimaal zeven mensen met schrijftherapie onder begeleiding van mevrouw drs. L. Reijers, oprichtster en directrice van Yoi. De deelnemers aan dit onderzoek schrijven zeven weken lang iedere week 20 minuten de emoties en gedachten die op dat moment spelen en sluiten de sessie af met het voorlezen van het door hen geschreven verhaal. Hierbij wordt de 7-stappenmethode (gerelateerd aan de oplossingsgerichte benadering) van drs. Coert Visser, arbeids-en organisatiepsycholoog, met als thema Verlies gebruikt, omdat deze niet de aard van het probleem, maar juist de oplossing centraal stelt.
Analyse
De ingevulde gedragsvragenlijsten van de deelnemers worden aan een uitgebreide analyse onderworpen. Bovendien wordt tussendoor en na de therapie een evaluatieformulier ingevuld. Het onderzoek duurt ongeveer drie maanden.
Liefde is alles waard
Deze psychologische roman over een jonge vrouw geeft inzicht in het
verwerkingsproces bij ingrijpende levensgebeurtenissen. De schrijfster werd
geïnspireerd door de uitgangspunten in het boek: Verlieskunde van Drs.
Herman de Mönnink (grondlegger van de verlieskunde in Nederland).