Tentoonstelling "Wonen in een verzameling"

28 januari 2012
Tentoonstelling "Wonen in een verzameling"

DORDRECHT - Het huis van Gijn heeft de komende weken een bijzondere tentoonstelling, die ook op een bijzondere manier geopend is. Ad breevaart, de eigenaar en tevens verzamelaar van de collectie, was namelijk jarig en werd 80 jaar. Er ligt een sterke relatie tussen Ad Breevaart en Simon van Gijn, die het huis van Gijn bewoont heeft, want ook Simon van Gijn was dus een verzamelaar. Vandaar dat het rariteitenkabinet van Ad Breevaart uiterst goed pfast in de verzameling van het Huis van Gijn. 

Het publiek dat de opening van de tentoonstelling "Wonen in een verzameling" bezocht, werd verwelkomd door Peter Schoon, directeur van Huis Van Gijn.  Hierna gaf Ad breevaart zelf een toespraak. Hierin vertelde hij hoe hij aan de objecten gekomen was en welk verhaal sommige objecten hadden. Zo toonde hij een lepel, die in de vuilnisbak was gegooid omdat deze half verbrand was, maar die hij eruit gevist had, omdat hij er zelf de vla die zijn moeder altijd maakte, vanaf gelikt had. Ook toonde hij een lendenrok van een indiaan, die hij een keer tegen zijn hemd geruild had. Ogenschijnlijk alledaagse objecten komen zo tot leven. Naast alledaagse objecten bevat zijn verzameling echter ook niet-alledaagse objecten en juist deze zijn nu tentoongesteld. 

Verder had Ad breevaart heel veel leuke anecdotes, zoals over zijn fiets, die hij in 1967 heeft gekocht en die hij nog steeds gebruikt of over hoe Dordrecht was in het begin van de 20e eeuw., toen er nog bijna geen auto's reden. Heel levendig schetst hij een beeld van hoe het leven toen geweest moet zijn. Ook vertelt hij wat over zijn leven, over zijn familie en over zijn eigen levensloop. 

Na 80 jaar is Ad Breevaart nog steeds welbespraakt. Regelmatig ligt de zaal plat van het lachen om zijn grappige insteken en verwoordingen. 

In de tentoonstelling zijn te zien een aantal ethnographica, zoals religieuze voorwerpen, voorwerpen die te maken hebben met voorouderverering. Rituele voorwerpen die bij geboorte, sterfgevallen, huwelijk gebruikt werden, een aantal schilderijen van Dordtse meesters, maskers, mensfiguren uit de hele wereld, dierfiguren, zoals knuffelbeesten maar ook magische slangen, mechanische objecten, sieraden en daarnaast voorwerpen uit zijn eigen leven.

Al met al een zeer interessante collectie dus, waar een verhaal aan vast zit en dat verhaal wordt op verschillende momenten ook vertelt door Ad Breevaart zelf.

Nog een leuk weetje is dat Ad Breevaart al sinds de 60'er jaren hulpsinterklaas is in Dordrecht, waar hij zelfs speciaal zijn baard voor liet groeien.

De  tentoonstelling 'Wonen in een verzameling' is te zien van 29 januari tot 10 juni. Op 12 februari is er een open inlooprondleiding in het kader van de tentoonstelling 'Wonen in een verzameling' door Ad Breevaart.

Ad Breevaart vertelt enkele mensen over de tentoonstelling

Prachtige maskers

Ad Breevaart

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.