Informatie verkeerscampagne 'veilig verkeer? ik doe mee!'

31 januari 2012 door Liesanne
Informatie verkeerscampagne 'veilig verkeer? ik doe mee!'

DORDRECHT - Het Verkeershandhavingsteam van de politie Zuid-Holland-Zuid is van start gegaan met de aanpak van twintig wegen waar veel ongevallen plaatsvinden. Het team besteedt dit jaar uitgebreid aandacht aan deze locaties. De start van de campagne gebeurde op de nummers 1 en 2 uit de top 20. De Banneweg in Gorinchem staat bovenaan de lijst. Wethouder mevrouw drs. T. van der Torren onthulde daar een speciaal aandachtsbord. Haar collega de heer J. Mos deed hetzelfde bij de nummer twee van de lijst, de Brouwersdijk in Dordrecht. Iedere veertien dagen komen twee locaties uit de top 20 aan de beurt waar medewerkers van het Verkeershandhavingsteam en andere politieafdelingen intensief gaan controleren. Na deze twee weken blijven de wegen uiteraard onder de aandacht. 

De politie hoopt met deze aanpak de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal verkeersongevallen terug te dringen. Want ieder verkeersongeluk is er immers een teveel. Daarom is er een analyse gemaakt op welke punten in de regio Zuid-Holland-Zuid veel ongelukken plaatsvinden. Gekeken is naar het totaal aantal ongevallen met en zonder slachtoffers in de periode van 2005 tot en met 2009. Hierna zijn deze locaties bekeken of er op een bepaald gedeelte van deze wegen, bijvoorbeeld een kruising, veel ongevallen gebeurden waarbij slachtoffers letsel opliepen. Verder is geanalyseerd of er een toename of afname van het aantal ongevallen was in het jaar 2010 en er soms belangrijke wijzigingen in de weg zijn aangebracht. Een voorbeeld van dit laatste is de Burgemeester de Raadtsingel in Dordrecht die recentelijk opnieuw ingericht is. Deze weg komt nu niet voor in de top 20 want eerst wordt gekeken of de aanpassingen een gunstige invloed hebben op het aantal ongevallen.
Hierna hebben medewerkers van de wegbeheerder, het Openbaar Ministerie en de politie de locaties uit de top 20 bekeken.
 
Uiteindelijk is in samenspraak met onder andere de wegbeheerders en het Openbaar Ministerie een lijst en volgorde bepaald van twintig locaties die het komend jaar intensief onder de aandacht komen.
De politie gaat controleren op deze wegen. Natuurlijk om weggebruikers er bewust van te maken dat zij zojuist een van de gevaarlijkste verkeerspunten in de regio zijn gepasseerd. De politie hoopt dat de weggebruikers helpen het verkeer veiliger te maken onder het motto ‘Veilig verkeer? Ik doe mee!’. Na de intensieve controles vindt per locatie een evaluatie plaats om te kijken naar het resultaat.
 
De belangrijkste oorzaken voor ongevallen zijn overigens het niet verlenen van voorrang, onvoldoende afstand houden en het verkeer van rechts geen doorgang verlenen. Gecontroleerde verkeersdeelnemers krijgen een flyer waarin uitleg staat over de campagne. Meer informatie is te vinden op www.politie.nl\zuid-holland-zuid.
 
Campagne ‘Veilig verkeer? Ik doe mee!’
Top 20 verkeersonveilige locaties 2012
 
1. Banneweg – Gorinchem 
 
2. Brouwersdijk – Dordrecht 
 
3. Burgemeester Keijzerweg – Papendrecht 
 
4. Langeweg – Oud-Beijerland 
 
5. Noordendijk – Dordrecht 
 
6. Laan der Verenigde Naties – Dordrecht 
 
7. Nieuwe Wolpherensedijk – Gorinchem 
 
8. Edisonweg – Alblasserdam 
 
9. Provincialeweg – Dordrecht 
 
10. Merwedestraat – Dordrecht 
 
11. Spuiboulevard – Dordrecht 
 
12. N 217 – Hoeksche Waard 
 
13. Groenezoom – Dordrecht 
 
14. Galileilaan – Dordrecht 
 
15. Lekdijk – Nieuw-Lekkerland 
 
16. N 214 – Alblasserwaard 
 
17. Mauritsweg – Dordrecht 
 
18. Parallelweg – Sliedrecht 
 
19. Singel – Dordrecht 
 
20. Zuidendijk – Dordrecht 
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.