Jacqueline van Dongen stuurt open brief over drugsoverlast

03 februari 2012
Jacqueline van Dongen stuurt open brief over drugsoverlast

DORDRECHT - Jacqueline van Dongen, gemeenteraadslid Beter Voor Dordt, wil graag meer aandacht voor drugsoverlast in Dordrecht en heeft daarom aan burgemeester Brok de volgende open brief verzonden:

"Geachte Burgemeester Brok,

Sinds oktober vorig jaar is aanpak van drugshandel in horecabedrijven gelijkgeschakeld aan de aanpak van drughandel in niet-horecabedrijven. Iedere ondernemer In Dordrecht weet dat een dergelijke misstap onverbiddelijk op sluiting van de zaak kan komen te staan, voor een periode van drie of zelfs zes maanden. Onderdeel van een helder, herkenbaar en consequent handhavingsbeleid.

Recent zijn de uitkomsten van een in uw opdracht uitgevoerd onderzoek naar overlastervaringen van omwonenden van coffeeshops bekend geworden. Ook hier is de beleidslijn helder: werkelijke overlast wordt niet getolereerd. De ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het sterk indammen van overlast veroorzaakt door klanten.
De ‘coffeeshock’ lijkt vruchten af te werpen. De coffeeshophouders nemen hun verantwoordelijkheden in de wetenschap dat hen, bij aanhoudende overlastklachten uit de omgeving, intrekken van de vergunning boven het hoofd hangt.

In Dordrecht duikt met enige regelmaat overlast op door drugshandel vanuit particuliere kamerverhuurpanden. Dergelijke gevallen komen -voor zover mij bekend- niet veelvuldig voor maar mogen niet genegeerd worden. Waar dit speelt of speelde is de impact op de leefbaarheid in de directe omgeving fors.
Een eigenaar van een kamerverhuurpand heeft een vergunning nodig om kamers te mogen verhuren. Sinds enkele jaren zijn deze vergunningen in Dordrecht op naam gesteld en is er een geldigheidsduur van vijf jaar. Oudere vergunningen zijn voor onbepaalde tijd geldig.

In tegenstelling tot de eerstgenoemde twee gevallen is voor kamerverhuurders geen helder beleid opgesteld waar het gevolgen van illegale drugshandel betreft. Ik begrijp dat de zaak iets gecompliceerder kan liggen omdat er voor de huurders huurrecht van kracht is. Het is allerminst de bedoeling mensen op straat te zetten.
Toch ben ik van mening dat de verhuurder van kamers (mede) verantwoording dient te dragen ten aanzien van het beperken van overlast veroorzaakt door zijn huurders. Bij sommige panden is een opvallend gegeven dat zowel eigenaar/verhuurder als overlast vaste gegevens zijn, terwijl de huurders regelmatig wisselen. Waarom zou een kamerverhuurder in dit opzicht niet als een ondernemer worden benaderd en het risico lopen op het niet verlengen, intrekken of wijzigen (bijvoorbeeld het maximum aantal toegestane huurders verlagen) van de vergunning bij vastgestelde drugshandel door een van zijn huurders?

Consequentie past in het karakter van uw beleid. U verdient daarvoor oprechte waardering.
Ik leg in het volste vertrouwen op serieuze behandeling mijn vraagstelling bij u neer."

Hoogachtend,
Jacqueline van Dongen
Gemeenteraadslid Beter Voor Dordt

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.