DiEP verwerft unieke Buddingh’ collectie

07 februari 2012
DiEP verwerft unieke Buddingh’ collectie

DORDRECHT - Erfgoedcentrum DiEP heeft onlangs een grote hoeveelheid documenten betreffende C. Buddingh’ (1918-1985), aan haar verzameling kunnen toevoegen. Van een particulier werd een verhuisdoos vol archivalia, manuscripten en typoscripten aangekocht van de bekendste schrijver die de stad ooit kende. Materiaal dat was achtergebleven in het huis aan de Bankastraat waar Kees met zijn gezin jarenlang woonde. De nieuwe eigenaar trof tot zijn grote verrassing de doos met archiefmateriaal in het lege huis aan, inventariseerde de collectie en bood het geheel bij Erfgoedcentrum DiEP te koop aan.

DiEP, dat in de archiefbibliotheek al wel een grote hoeveelheid boeken van Buddingh’ bezat maar nog niet veel origineel materiaal, ging maar al te graag op het aanbod in. Het erfgoedcentrum werd daardoor in een klap bijna 1000 getypte en in het karakteristieke handschrift van Kees geschreven pagina’s rijker die samen 400 documenten vormen.

Belangrijke onderdelen zijn de drie mappen met dagboeknotities uit de jaren 1972-1975, een bundel met 94 dierengedichten, circa 165 andere gedichten en korte verhalen in typoscript, het manuscript van Daar ga je, Deibel! (als boek verschenen in 1975), De avonturen van Parry en Co., een brutale oplichter, een ongepubliceerd jeugdwerk uit 1931, en liefst 82 handgeschreven bladzijden met gedichten, aforismen en korte verhalen. Maar het meest bijzonder zijn toch wel de 150 persoonlijke documenten die de collectie bevat. Hieronder zeer uiteenlopend materiaal zoals contracten met uitgeverijen, correspondentie met mede-auteurs als J. Bernlef, K. Schippers, Gerrit Komrij, Bert Schierbeek, Martin Ros, Hans Warren, Jan Cremer en W.F. Hermans om er maar enkele te noemen, maar ook een ‘ontslag wegens gebreken uit de militaire dienst’ van vaandrig C. Buddingh’, een TBC-verklaring, briefwisselingen met de belastingdienst, staten van inkomsten, lidmaatschapskaarten van DFC, entreekaartjes voor cricketwedstrijden, en zelfs een pakje pijpenragers met ideeën voor zijn zogenaamde kastjes. Buddingh’-biograaf Wim Huijser, die al kennis nam van het materiaal, spreekt dan ook van een waardevolle aanwinst die een belangrijke aanvulling vormt op de vele stukken van en over Buddingh’ die in het Letterkundig Museum in Den Haag worden bewaard.

Het nieuw verworven materiaal zal samen met de vorig jaar bij antiquariaat Fokas Holthuis aangekochte miniaturen en de via antiquariaat Demian verkregen briefwisseling tussen Buddingh’ en de Vlaamse auteur Gust Gils uit de periode 1954-1960 tot een collectie Buddingh’ worden samengevoegd. Na de in de komende maanden uit te voeren inventarisatie zal deze voor Dordrecht uitermate belangrijke verzameling door de bezoekers van Erfgoedcentrum DiEP op de studiezaal kunnen worden geraadpleegd. 

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.