Energiezuinige verlichting in parkeergarages en fietsenstallingen

22 februari 2012 door Liesanne

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten energiezuinige verlichting aan te brengen in gemeentelijke parkeergarages en fietsenstallingen. In totaal worden zo’n 1.950 lampen vervangen door energiezuinige verlichting. Het college wil energie besparen en de kosten verlagen. Duurzaamheid is een van de speerpunten van het college. Het aanbrengen van energiezuinige verlichting is een van de initiatieven die daar een bijdrage aan levert.

In de parkeergarages Spuihaven, Veemarkt, Gezondheidspark/Sportboulevard, Achterom, Riedijkshaven en fietsenstallingen Raamstraat en Kolfstraat worden zo’n 1.950 lampen vervangen door meer energiezuinige verlichting. De bestaande T8 tl-verlichting met een korte levensduur, wordt vervangen door energiezuinige T5 tl-verlichting met een vijf keer langere levensduur. Ook worden dag-nacht tijdschakelaars geplaatst en worden waar mogelijk, voor in de nachtelijke uren, bewegingsmelders aangebracht. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door Drechtwerk.

Wethouder Mos (verkeer): “Het vervangen van de huidige verlichting door energiezuinige verlichting is duurzaam en bespaart naast energie ook kosten. Door de korte levensduur van de huidige T-8 lampen zijn deze ook in de recent gerenoveerde parkeergarages Spuihaven, Veemarkt en de relatief nieuwe garages Achterom en Sportboulevard inmiddels bijna aan vervanging toe. De nieuwe T-5 lampen gaan 24000 uur mee en behouden hun lichtkracht veel beter. Hierdoor zijn minder manuren nodig om de verlichting te vervangen. We verwachten de totale investeringskosten (ruim €119.000,-) binnen tweeënhalf jaar terug te verdienen.” 

Duurzaamheid
Duurzaamheid is één van de speerpunten van het college van burgemeester en wethouders. Wethouder Mos: “Het Stadskantoor is daar een lichtend voorbeeld van. Eind januari is door collega wethouder Wagemakers het startsein gegeven voor het vervangen van de T8 lampen door T5 lampen in het Stadskantoor." Naast energie besparen de lampen ook geld. De gemeente verwacht met de nieuwe verlichting in het Stadskantoor zo’n €14.000 per jaar te besparen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.