"Grote Markt in Dordrecht is naam Grote Markt niet waard"

24 februari 2012

DORDRECHT - De omgeving van de Grote Markt in Dordrecht ligt onder vuur van de journalisten Kees Thies en Hans Berrevoets. In AD De Dordtenaar en weekkrant Dordt Nu uiten zij vandaag kritiek op hoe de Grote markt in het historisch deel van de stad erbij ligt.

Columnist Kees Thies vindt dat de Grote Markt de naam Grote Markt niet waardig is en dat een parkeerterrein er beeldbepalend is. Toen de weekkrant er tot tien jaar geleden nog te vinden was, kon nog van enige sfeer worden gesproken.

De Grote Markt is een resultaat van het door de gemeenteraad van Dordrecht in januari 1962 aangenomen saneringsplan.  In de rubriek Mijn Dordrecht in Dordt Nu komt journalist Hans Berrevoets aan het woord.

Het lelijkste gebouw

Dordrecht heeft rond 1968 veel gesloopt rond de Grote markt. We raakten de Synagoge kwijt en wat stond voor de Joodse buurt. Voor mij doet deze omgeving nu nog steeds afbreuk aan de historie van Dordt.

De Grote Markt had een winkelhart moeten worden met een directe verbinding met een Rondweg om de oude stad heet. Dat plan is niet verder gekomen dan de tekentafels, nadat rond 1970 de gemeente zich afkeerde van de plannen van 1962.

Wel wordt op het Stadskantoor gestudeerd op mogelijkheden om het gebied een face lift te geven. Zo is er vanuit historische kring voor gepleit om de oude Joodse buurt weer zichtbaar te maken in het straatbeeld. Naast de Synagoge was er een Joods badhuis, een school en het woonhuis van de Rabbijn te vinden.

Hieronder de column van Kees Thies:

De Grote Markt is de naam Grote Markt onwaardig

Steeds als ik er overheen loop en al dat blik zie staan merk ik dat het mij dwars zit dat het plein is verworden tot niet meer dan een parkeerterrein, onwaardig om de naam Grote Mark te dragen. Ja, Videoland bestaat nog, er is een Turkse bakker bijgekomen en er zit nog altijd een kroeg op de hoek. Opvallend populair is hier de Action (zeg maar de Hollandse versie van de dollarshop), maar die gaat binnenkort weg, zo heb ik begrepen.

Dat is jammer, want het is juist deze, niet van oorsprong Dordtse, maar toch o zo typisch Dordtse winkel, die het plein nog een beetje leven verschaft. Het leuke van de Action is dat je er Dordtenaren tegen kom van elk inkomensniveau. Welvarende stadsgenoten die je hier aantreft (of beter gezegd ‘betrapt’) reageren altijd een beetje verontschuldigend. ,,Ja, ze hebben hier veel van die knutseldingetjes voor de kinderen’’ of ,,De schoonmaakmiddelen zijn hier zo goedkoop.’’ Ik vind het altijd heerlijk om er ‘zonder plan’ naar binnen te lopen en een kwartier later het pand weer te verlaten met voor twee tientjes aan dingen die ik niet nodig heb.

Het is precies tien jaar geleden dat de Grote Markt in ieder geval twee keer per week volop in de publieke belangstelling stond, namelijk in de tijd dat de Dordtse weekmarkt op vrijdag en zaterdag van het Scheffersplein (De Beurs, zoals ouwe Dordtenaren nog altijd zeggen) via De Waag naar de Grote Markt liep. Op het Scheffersplein vond je vooral stoffen per meter, kleding, prullaria en gereformeerd brood, voor bloemetjes ging je naar de Waag en patat, groenten, fruit en vooral vis, overheersten de Grote Markt.

Vooral op vrijdag was de markt op de Grote Markt een lust voor oog, oor en reukzintuig. Je kwam er nog van die échte ouwe Dordtenaren tegen die van de vrijdagochtendmarkt een ware reünie maakten. Mannen op brommers met beenkappen die hun helm op hielden als ze een harinkje hapten. ,,Hé Arie, ik heb Piet al een tijd niet gezien. Is ie ziek of zo? Nee joh, heb je die verhuiskaart niet gehad dan? Hij leg op de Essenhof.’’ Datzelfde gevoel heb ik nou ook met de Grote Markt… Essenhof. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.