Serawan wederom de beste snelschaker op Leerpark in Dordrecht

04 maart 2012
DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - De veertiende editie van het Open Nederlands Kampioenschap Snelschaken in Dordrecht is gewonnen door de Amerikaanse grootmeester Yasser Seirawan.
 
Hij bleek op het Leerpark met 24 punten uit 34 partijen de beste speler tijdens het sterk bezette toernooi. De in Amsterdam woonachtige schaker won voor de tweede maal en prolongeerde zelf zijn titel.
 
Mark Timmermans uit Zwijndrecht, van schaakclub Dordrecht, boekte met 21,5 punten en een gedeeld twaalfde plaats een voortreffelijk resultaat.
 
Halverwege het snelschaak-toernooi was de Seirawan nog niet in de top tien van de ranglijst te vinden, maar in de laatste vier ronden gaf hij gas en enkel nog een remise weg tegen de als eerste geplaatste Arkady Naiditsch. Dit leverde hem een half punt meer op dan zijn directe concurrenten.
 
Het publiek kon het snelle werk vanaf een tribune volgen in de school op het Leerpark. Dat gaf een arenagevoel. De voorzitter van de gemeentelijke sportraad, Andries van der Graaf, was één van de meest trouwe kijkers.
 
Veertig spelers waren zo in beeld en probeerden te voorkomen dat zij de trap op moesten om bij de 150 “lagere” goden te moeten spelen. Daarvoor moest dus vooral gewonnen worden.  Sommige spelers moesten het gehele toernooi op en neer lopen.  De Dordrecht-speler Mark Timmermans zat als enige regiospeler beneden tussen de grote jongens.
 
Markant was dat de Nederlandse grootmeester Jan Timman, net als vorig jaar, op een bepaald moment terug viel. Hij verloor zijn laatste vier partijen.
 
Eerder op de dag leek de 22-jarige Venezolaan Eduardo Iturrizaga nog de grote kanshebber op de titel. Nadat hij in de laatste zes ronden (12 partijen) zes punten liet liggen, ging de titel echter aan hem voorbij. De grootmeester wist toen enkel nog aanspraak te maken op het brons. Hij eindigde net achter de Fransman Laurent Fressinet, de op een na hoogst geplaatste speler. Zowel Fressinet als Iturrizaga behaalden 23,5 punt. Op weerstandspunten trok Fressinet echter aan het langste eind.
 
De snelschaakmarathon trok deelnemers uit een tiental landen en ook veertig titelhouders wisten hun weg naar Dordrecht te vinden. Een van hen was Wouter Spoelman, die eindigde als beste Nederlander. Met 22 punten mengde hij zich tussen de internationale toppers. Loek van Wely, die op ratingpunten als derde werd geplaatst, kwam niet verder dan de twaalfde plek.
 
Het Open NK Snelschaken wordt sinds 1996 jaarlijks georganiseerd door de Stichting tot Bevordering van de Schaaksport in Dordrecht. Na een pauze van drie jaar, van 2007 tot en met 2009, is vanaf 2010 de locatie Leerpark van het Da Vinci College het toneel voor de snelschaakmarathon. Het toernooi trekt jaarlijks ongeveer 200 deelnemers van over de hele wereld. 
 
Het Leerpark bleek voor schakers van buiten, met auto of openbaar veroer, weer prima bereikbaar te zijn.Ook kwam er veel publiek kijken.
 

Meer nieuws op de eigen website van de toernooi organisatie: www.snelschaakmarathon.nl 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.