Vierhonderd woningen houden slechte fundering

07 maart 2012 door Liesanne

DORDRECHT - Dankzij het aanschrijven van onwillige eigenaren is er bij 75 woningen alsnog herstel van de slechte fundering mogelijk. Ondanks deze extra inzet zullen er naar verwachting nog 400 woningen met een slechte fundering overblijven. In juli 2012 loopt de subsidieregeling van de gemeente Dordrecht af.

Het afgelopen jaar zijn er 59 woningen hersteld, zo blijkt uit de evaluatie Stadsbreed funderingsherstel 2011. Op dit moment zijn er 52 woningen waar nu aan wordt gewerkt of waarvoor onlangs de bouwvergunning is verstrekt. Daarnaast is er nog met de eigenaren van 92 woningen overleg over herstel. 

Als minstens 50 procent van de eigenaren binnen één bouwblok de fundering wil herstellen, schrijft de gemeente de andere eigenaren aan om ze te dwingen mee te werken. Tegen een aantal eigenaren loopt nog een aanschrijving, bij tien anderen overweegt de gemeente nog een aanschrijving. De redenen voor de eigenaren om niet mee te werken zijn verschillend, zoals de hoge kosten, twijfels over de noodzaak tot herstel, of het opzien tegen het herstel. 

Paalrot 
Het project funderingsherstel loopt nu al ruim 10 jaar in Dordrecht. In de vooroorlogse wijken staan veel woningen op houten palen. Als het grondwaterpeil te laag is, staan de paalkoppen droog en treedt paalrot op. Daarmee verliest de fundering haar draagkrachten kunnen de huizen verzakken. 

De gemeente heeft vooral geïnvesteerd in onderzoek naar de staat van de fundering, in de begeleiding van de eigenaren en in een laagrentende lening voor eigenaren die de fundering herstellen. Dordrecht is één van de eerste gemeenten die het probleem heeft erkend én aangepakt. 

Kosten 
De gemeente verwacht dat er uiteindelijk circa 750 woningen zullen zijn hersteld. De totale kosten voor de gemeente bedragen naar verwachting 31 miljoen euro. De gemeente heeft een bijdrage van het ministerie gekregen van 2,4 miljoen euro. Omdat er voldoende woningen hersteld zijn (de voorwaarde was minstens 500), is die subsidie inmiddels definitief toegekend.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.