Boekpresentatie 'De dag dat Dordt zijn adem inhield'

11 december 2011
Boekpresentatie 'De dag dat Dordt zijn adem inhield'

DORDRECHT – De rookwolken reiken tot de hemel alsof er een vulkaan is uitgebarsten. De gitzwarte pluim is op heel het Eiland van Dordrecht en zelfs daarbuiten te zien en lokt duizenden nieuwsgierigen. Die zien van dichtbij hoe een rode gloed van uitslaande vlammen het Vrije Tijdscentrum aan het Van Neurenburgpad in Dordrecht verteert. Dan ontploffen de eerste vuurpijlen in de lucht. Krijgt Dordrecht zijn eigen vuurwerkramp?

Deze week verscheen het boek ‘De Dag dat Dordt zijn adem inhield’. Het boek beschrijft de grote brand bij het Vrije Tijdscentrum (VTC) in Dordrecht op 1 januari 2010. Met spectaculaire foto’s van fotograaf Paul Schrandt en een verhaal van journalist André Oerlemans over hoe het zover kon komen.

Op die januaridag houdt de stad letterlijk zijn adem in. Iedereen denkt terug aan de beelden van Enschede in mei 2000 toen er ook vuurwerk ontplofte en een hele woonwijk van de kaart werd geveegd. ‘Onze ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid,’ roepen bewoners van de Hallincqhof. Zij zien de vlammen tegen de gevels van hun nabijgelegen huisjes slaan en vrezen het ergste. De fotografen klikken echter met gevaar voor eigen leven door, de journalisten blijven van dichtbij toekijken en schrijven hun kladblokken vol. Zij blijken achteraf gelijk te hebben. Er volgt geen ontploffing. De stad blijft een ramp bespaard.

De brandweerlieden die de hele dag als kleine poppetjes vanaf hun ladders de vuurzee bestrijden, weten de vlammen tegen de avond te bedwingen. Het inferno is voorbij en de schade kan worden opgenomen. Die blijkt mee te vallen. Het VTC is verwoest, de naastgelegen sportschool Muilwijk beschadigd, maar de monumentale Hallincqhof staat ongeschonden overeind.

De vuurwerkopslag bij het VTC is de bewoners al jaren een doorn in het oog. De winkel mag 20.000 kilo opslaan en is een van de grootste opslagplaatsen in de stad. Pogingen om het bedrijf te laten verhuizen naar een industrieterrein ver van woningen mislukken. De vuurwerkbunkers hebben het gehouden en dus is er niets aan de hand, betogen VTC en ook de brandweer.

Het boek zal op maandagochtend 09.30 uur officieel worden gepresenteerd in de nieuwe brandweer kazerne op het Leerpark.

Fotograaf Paul Schrandt en journalist André Oerlemans volgden de brand en de nasleep op de voet en legden hun ervaringen vast in dit boek. Het is het eerste in de serie ‘Dordrecht: Stad in Beeld’, waarin belangrijke gebeurtenissen in de 21ste eeuw worden gedocumenteerd. Het boek is te koop bij de Dordtse boekenwinkels en via uitgeverij De Vrije Dordtse Pers.

ISBN: 9789078299066

Winkelprijs: 14,95 euro

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.