Energiehuis presenteert Dordrecht al energieke samenwerking bij podiumkunsten

08 maart 2012
Energiehuis presenteert Dordrecht al energieke samenwerking bij podiumkunsten

DORDRECHT – Het Energiehuis presenteerde zich energiek woensdagavond in Bibelot aan de Wijnstraat de mogelijkheden tot samenwerking. Ruim honderd mensen uit verschillende geledingen komen luisteren.

Waar eens het energiebedrijf Dordrecht te vinden was (GEB), wordt nu gebouwd aan het Huis voor de Podiumkunsten. De betrokkenen geloven echt iets nieuws te gaan bieden, waardoor de stad Dordrecht voor alle leeftijden echt iets nieuws te bieden heeft.

Er worden onder meer twee popzalen, twee theaterzalen en een zaal voor klassieke muziek gerealiseerd: prachtige ruimtes voor het aanbod van een aantal vaste gebruikers: Poppodium Bibelot, Schouwburg Kunstmin, Stichting ToBe, Kunstkerk en Muziektheater Hollands Diep.

Deze instellingen en organisaties richten, samen met de Stichting Energiehuis, een programmaraad op. Naast onderlinge afstemming heeft dit platform vooral als doel samenwerking te zoeken, zowel met elkaar als met de stad en de regio. Het gebouw biedt ook voor andere organisatoren en producenten prachtige mogelijkheden.

Edith de Bruin treedt op als directeur van de stichting Energiehuis. De plannen van de deelnemende organisaties staan voorop, maar er blijft voldoende ruimte over om in te haken op de mogelijkheden in het nieuwe Huis voor Dordrecht. Hoe ver het Energiehuis kan gaan om medewerking te verlenen, zal de praktijk uitwijzen.

Horeca
Horecavoorman en bestuurslid van de Dordtse Ondernemers Vereniging, Ad van Loon, voerde gisteravond een eerste verkenning uit. Hij wilde wel weten tot hoever het Energiehuis zal gaan met het verhuren van ruimtes.

Directeur De Bruin liet weten dat het allereerst gaat om ruimte te bieden aan de vaste organisaties in het Energiehuis, maar als er avonden of  dagen zalen leeg staan, zijn er mogelijkheden tot verhuring.  Vooral plannen waren welkom.  
Dat was de voorman van de horeca nog geen afdoende antwoord,  ,,Ook bruiloften”, zo wilde Van Loon weten.  De Bruin: ,,Dat sluiten wij niet uit.”
De Dordtse horecaondernemers hebben in het verleden meermalen laten weten, dat er een grens moet zijn aan activiteiten, die mede mogelijk kunnen zijn door steun van de gemeente. Ze werken immers geheel voor eigen rekening.

Plannen
Tijdens de presentatie gaven de deelnemende organisaties met enthousiasme hun plannen voor het Energiehuis aan. Directeur Kunstmin Maarten Verhoef maakte er bijna een voorstelling van om aan te geven, dat Kunstmin in mei gaan renoveren, maar in het Energiehuis energiek doorgaat. Hij ziet veel in festivals met landelijke uitstraling en noemde als voorbeeld een Cubafestival in 2016.

Ook de Kunstkerk krijgt meer kansen en gaat van een zaal van circa honderd naar 150 zitplaatsen.

Poppodium Bibelot, dat in nog dit jaar het negende lustrum kan vieren, zal met de grote zaal voor achthonderd bezoekers nog meer landelijk op de kaart koemn, zo beloofde directeur David van Wijgaarden.  De architect van het Bibelot deel heeft ook de vernieuwing van de Melkweg in Amsterdam voor zijn rekening genomen.  Overigens gaat het niet alleen om namen, maar ook om talent ontwikkeling. Daarom zijn er veertien oefeenruimtes in het Energiehuis voor muziekgroepen.

Omroep
Het enige punt dat onbesproken bleef, was de vraag of de nieuwe RTV Omroep voor Dordrecht (media 78 en RTV Dordrecht) al heeft besloten om rechtstreekse programma’s uit te gaan zenden vanuit het Energiehuis. Wel werd al samenwerking genoemd met scholen, waaronder Da Vinci. Daar is ook een mediaopleiding.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.