Zes kilometer met zes liter water op je rug

14 maart 2012 door Liesanne
Zes kilometer met zes liter water op je rug

DORDRECHT - Elke dag een emmer met zes liter water op je rug dragen. En dat zes kilometer lang. Dat is wat moeders en kinderen in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken. Om te ervaren hoe dat voelt voor hun leeftijdgenoten lopen op 21 maart in Dordrecht 410 leerlingen uit groep 7 en 8 zes kilometer met zes liter water op hun rug tijdens het evenement ‘Wandelen voor Water’. 

Het startschot wordt om 9.20 uur gegeven door Olympisch judokampioen Mark Huizinga en wethouder Harry Wagemakers bij het Duurzaamheidscentrum Weizigt aan het Van Baerleplantsoen 30. De sponsorloop eindigt op dezelfde locatie om 12.00 uur. Als warming-up doen de leerlingen een body-percussie met drie Afrikaanse percussionisten en de mensgrote Zeepaardmascotte Evi.

Schoon drinkwater
Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All en wordt in Dordrecht door Simavi, Evides Waterbedrijf, Waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat, Drechtsteden en Duurzaamheidscentrum Weizigt georganiseerd. Verspreid over verschillende wandelroutes in het land hopen de 195  scholen een groot geldbedrag op te halen voor Simavi voor een gezondheidsproject in Kenia. Om de Dordtse leerlingen bewust te maken van het belang van schoon (drink-)water ontvangen zij van Waterschap Hollandse Delta stripalbums van Droppie Water. Van Evides Waterbedrijf ontvangen de leerlingen een bidon. 

Recordaantal kinderen
Dit jaar lopen er voor Simavi het recordaantal van 12.500 leerlingen mee.’Het is geweldig dat steeds meer kinderen zich willen inzetten en zelf willen ervaren hoe het voelt om zes kilometer met zes liter water op je rug te moeten lopen’, zegt een trotse directeur van Simavi Rolien Sasse. ‘Het is goed te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat drinkwater uit de kraan komt. In Nederland gebruiken we al snel per persoon per dag 120 liter water uit de kraan. In ontwikkelingslanden lopen moeders en kinderen elke dag kilometers  naar een waterbron om  hun dagelijkse hoeveelheid water te halen. En dat is dan nog vaak vervuild ook. Zo’n 80 procent van alle gevaarlijke ziekten in arme landen wordt veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne.’

Vierduizend kinderen per dag
Dagelijks sterven vierduizend kinderen aan de gevolgen van watergerelateerde ziektes en diarree. Samen met moeders in ontwikkelingslanden werkt Simavi aan een oplossing. Dit jaar lopen de leerlingen voor een water- en sanitatieproject in Kenia. Samen met onze partner CABDA helpen we in het westen van Kenia in 47.644 mensen aan veilig drinkwater en schone wc's. Door twintig extra waterbronnen te beschermen in worden 15.000 mensen geholpen. Nog eens 10.000 mensen profiteren van de veertig waterbronnen die beschermd worden. 22.500 kinderen krijgen toegang tot schone wc's op school en kunnen gebruik maken van de daar aanwezige watertanks.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.