College stelt definitief ontwerp Hofcarré vast

14 maart 2012
College stelt definitief ontwerp Hofcarré vast

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp voor de renovatie, verbouwingen en inrichting van Het Hof vastgesteld. Daarmee is een volgende stap genomen in de richting van een verrassende en innovatieve presentatie van de geschiedenis van Dordrecht. Wethouder Jasper Mos (cultuur) is ingenomen met de plannen: ’Het is een prachtig ontwerp. De geschiedenis van Dordrecht wordt op vernieuwende wijze vormgegeven.'

 
 
Met de ontwikkeling van Het Hof wil het college dat Erfgoedcentrum DiEP de rijke stads- en regionale collectie van archiefstukken, voorwerpen, prenten, archeologisch bodemarchief, bouwhistorische fragmenten, foto’s, geluidsopnamen en audiovisueel beeldmateriaal toegankelijk maakt en beschikbaar stelt in een permanente tentoonstelling. Wethouder Mos: ‘We willen Het Hof als ooggetuige van de geschiedenis het Dordrecht-verhaal laten vertellen. In de tentoonstelling is aandacht voor de rol van onze stad en Het Hof bij de Eerste Vrije Statenvergadering waar de basis werd gelegd voor de Nederlandse staat, en aandacht voor de Synode van Dordrecht als basis voor het Nederlandse Protestantisme als leidende religie en cultuur.’ Om de verbinding te leggen tussen de geschiedenis en de actualiteit is naast de permanente tentoonstelling ook ruimte bestemd voor tijdelijke tentoonstellingen. 
 
Belevenis creëren 
In het definitieve ontwerp is de vorm van de verhalen verder uitgewerkt. Ineke Middag, directeur Erfgoedcentrum DiEP: ‘Het Hof brengt straks iets extra’s, iets nieuws, iets aanvullends, zodat bezoekers van Dordrecht uit nog meer moois kunnen kiezen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de gebouwen van Het Hof zelf. Sleutelwoorden zijn toegankelijkheid, respect voor het monument en het voelbaar en beleefbaar maken van de geschiedenis van de stad.’ 
 
Investeren in Cultuur 
Met extra aandacht voor cultuurhistorie en podiumkunsten werkt de gemeente aan een levendige binnenstad. Dat doet het college onder andere door te investeren in cultuur. Wethouder Mos: ‘We maken sterker wat sterk is en zorgen voor een programmering die Dordtenaren en toeristen aanspreekt. De ontwikkeling van Het Hof draagt hier in het bijzonder aan bij. Met dit nieuwe museum, het verbouwde Dordrechts Museum en binnenkort ook het Nationale Onderwijsmuseum in gebouw De Holland investeert het college in de culturele voorzieningen in Dordrecht.' Ook particulieren investeren in de stad. Zo opende bijvoorbeeld Het Dordts Patriciërshuis, Museum aan de Maas vorig jaar de deuren.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.