Energiezuinige verlichting in Stadskantoor bespaart 47 ton CO2

15 maart 2012
Energiezuinige verlichting in Stadskantoor bespaart 47 ton CO2

DORDRECHT - Medewerkers van de sociale werkvoorziening Drechtwerk hebben in het Dordtse Stadskantoor nieuwe tl-balken geplaatst. Deze balken zijn veel energiezuiniger en gaan langer mee dan de oude lampen. De nieuwe lampen besparen maar liefst 47 ton CO2. Dat is vergelijkbaar met de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van meer dan vijf huishoudens. 

Om de nieuwe tl-balken te plaatsen moest de bestaande verlichting worden aangepast. Dat is gedaan door twee ombouwers van Drechtwerk: Thomas van Amsterdam en Gradus Gerritsen. Thomas overhandigde woensdag 14 maart vol trots een CO2-besparingscheque aan wethouders Harry Wagemakers (duurzaamheid) en Bert van der Burgt (arbeidsmarktbeleid), als afronding van het project.

Wethouder Wagemakers: "Bij duurzaamheid hebben we het altijd over people, planet en profit. Ik vind deze actie daar een prachtig voorbeeld van. De mensen van Drechtwerk (people) hebben in opdracht van GreenFox in korte tijd de tl-verlichting aangepast en de balken vervangen door een zuinigere variant die langer meegaat (profit). Dat levert een CO2-besparing op van zo'n 47 ton (planet). Geen miljoenenproject, maar gewoon een concrete actie die Dordrecht weer iets duurzamer maakt."

Voordelen

De oude ‘T8-lampen’ in het Stadskantoor zijn vervangen door ‘T5-lampen’. Deze zijn zuiniger en verminderen de CO2-uitstoot. Daarnaast behouden de nieuwe buizen hun lichtkracht veel beter en gaan ze ruim drie keer zo lang mee. Dat scheelt dus ook tijd en arbeid in het vervangen van de buizen.Wagemakers: "We kunnen ons energieverbruik nauwgezet volgen via onze slimme meters. De laatste cijfers laten een flinke daling zien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het energieverbruik loopt sinds de plaatsing van de nieuwe energiezuinige verlichting nog sterker terug. Vergeleken met vorig jaar ligt het energieverbruik tot dusver in 2012 gemiddeld ruim 600 kwh per dag lager. Als we die vermindering structureel weten te realiseren, levert dat de gemeente een besparing op van ongeveer € 20.000,- per jaar. En niet te vergeten een fikse vermindering van de CO2-uitstoot."

Ontzettend gemotiveerd

De medewerkers van Drechtwerk zijn begeleid door het bedrijf GreenFox. Zij verzorgen de kwaliteitscontrole. GreenFox kiest heel bewust voor de samenwerking met sociale werkvoorzieningen zoals Drechtwerk. Mede-eigenaar Renzo Deurloo licht toe: "Het is genieten van deze medewerkers. Ze zijn ontzettend gemotiveerd en perfectionistisch. Het honderdste draadje wordt met net zoveel concentratie vastgezet als het eerste. Allemaal willen ze iets toevoegen, dus als ze na wat handelingen de lampen zien branden, dan komt die glimlach als vanzelf.’’

Parkeergarages

Een duurzamer Dordrecht is een speerpunt van het Dordtse college. Dat geldt uiteraard ook voor de eigen organisatie. Medewerkers van Drechtwerk zullen ook energiezuinige verlichting in gemeentelijke parkeergarages en fietsenstallingen plaatsen. Dat bespaart niet alleen flink op energie en CO­2-uitstoot, ook creëert het werkgelegenheid voor Drechtwerk. Het koppelt twee speerpunten van het college: duurzaamheid en arbeidsmarktbeleid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.