Jongerendebat in Dordrecht kan rekenen op hoge opkomst

19 maart 2012
Jongerendebat in Dordrecht kan rekenen op hoge opkomst

DORDRECHT - Er wordt veel jeugd verwacht bij het Grote Jongerendebat op woensdag 28 maart. De organisatoren van de stadsdebatten hebben bij alle Dordtse scholen en tal van instellingen om medewerking gevraagd en de toezeggingen komen nu binnen. "Aanvankelijk waren we erg nerveus of het zal lukken om de jongeren massaal in beweging te krijgen, maar we hebben nu goede hoop dat het lukt", zegt een woordvoerder.

Alleen al op het Insula College zijn acht klassen betrokken bij discussies in de aanloop naar het debat. Ook op het Da Vinci College wijzen docenten hun leerlingen op het unieke podium van 28 maart. Niet alleen scholieren, maar ook straatjongeren zullen te horen zijn. Jongerenwerkers van Twern praten met een twintigtal over wat zij in de stad zouden willen verbeteren. Om te voorkomen, dat het alleen maar mopperen wordt, zijn alle jongeren bij voorbaat uitgedaagd om mee te denken over oplossingen. In de drie voorgaande grote stadsdebatten borrelden naast kritische geluiden ook goede ideeën op, waar bestuurders en politici - en dus de stad - hun voordeel mee kunnen doen.

In het Dordrechts Museum wordt in drie ronden gedebatteerd tussen 19.00 en 20.15 uur. Voorafgaand biedt Ad Janssen, die ook de zaal ter beschikking stelt, in Art & Dining een scherp geprijsde debathap aan. Aan een leuke openingsact wordt nog gewerkt. Naast het gebruikelijke napraten is er na afloop muziek, die wordt verzorgd door DJ Danny van Bibelot. Er is bovendien een impressie te zien van hoe het nieuwe Energiehuis er uit gaat zien en wat dat voor jongeren kan betekenen. Extra redenen voor de jeugd dus, om op 28 maart het gratis toegankelijke debat bij te wonen, of beter nog; er aan mee te doen.

"Dit debat is echt alleen voor jongeren", zegt de woordvoerder van de organisatie. Met een knipoog vult hij aan: "De enige oudjes zijn de presentatoren, Kees Thies en Thijs Blom". De 50-plussers zien een bescheiden rol voor zichzelf weggelegd: "We willen zoveel mogelijk jongeren aan bod laten komen. Het wordt geen debatingwedstrijd of de verkiezing van het slimste jongetje of meisje. Wij willen kritiek, meningen en ideeën van alle jongeren horen. We schrijven de hoofdlijnen op een groot stuk papier en dat geven we aan het eind van het debat mee aan de Dordtse wethouder van jeugdzaken, Harry Wagemakers. Een soort wensenlijstje, maar graag met tips hoe die vervuld kunnen worden".

Het jongerendebat wordt opgedeeld in drie rondes. Vanaf zeven uur gaat het over opleiding en werk. Biedt Dordt voldoende kansen? Denk aan vervolgopleiding, stageplaatsen, banen en goedkope huisvesting. De tweede ronde gaat over vrije tijd. Hoe denken de jongeren over het aanbod van bijvoorbeeld uitgaan, winkelen, sport en cultuur? De derde ronde wordt een open debat in de sfeer van "roepen jullie maar". Dit alles wel volgens de 'Kennedy-gedachte', die achter de stadsdebatten zit; deelnemers wordt gevraagd om niet alleen te bedenken wat de stad voor hen kan doen, maar ook wat zij voor de stad kunnen betekenen.
 
De organisatie van de Grote Stadsdebatten bestaat uit Dordtse journalisten en columnisten, medewerkers van het Dordrechts Museum en vrijwilligers van de Vereniging Dordrechts Museum, die zich allen pro-deo inzetten. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.