Fairtrade keurmerk voor kinderdagopvang Zandvlinder

19 maart 2012 door Liesanne

DORDRECHT - Dordrecht is vanaf aankomende maandag officieel een fairtrade onderneming rijker. Kinderdagopvang Zandvlinder krijgt 19 maart een fairtrade keurmerk van Fairtrade Gemeente Dordrecht. De eerste biologische kinderdagopvang van Nederland heeft respect voor milieu en mens, en ontvangt daarom het ‘Fairtrade’ keurmerk en het logo dat Zandvlinder op de deur kan plakken. 

Biologisch 
Wat doet Zandvlinder eigenlijk anders als biologisch kinderdagverblijf? De trotse algemeen directeur Penny de Vree licht het concept ‘biologisch’ toe: “Alles draait om respect voor mens, dier en omgeving. Ons hele kinderdagverblijf houdt met het biologische en ecologische aspect rekening. Het eten dat we gebruiken is uiteraard biologisch. Maar we gaan verder dan dat. Zo zijn onze luiers biologisch afbreekbaar, er zit zelfs geen inkt op. Deze luiers laten wij ophalen en recyclen. Alle door ons gebruikte schoonmaakmiddelen zijn ecologisch verantwoord. Daarnaast scheiden we ons afval en hergebruiken we verpakkingen om mee te knutselen.” 

Belangrijk is ook de vrije bewegingsontwikkeling van de baby. Er zijn geen wippers, swings of kinderstoelen bij Zandvlinder. Wel een grote grondbox. De pedagogiek binnen Zandvlinder heeft als basis respect en is kindvolgend.

Fairtrade Gemeente Dordrecht
De campagne Fairtrade Gemeenten is een initiatief van Stichting Max Havelaar, COS Nederland, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en ICCO. Fairtrade Gemeenten wil meer bewustzijn creëren over fairtrade producten en diensten in Nederland. Sinds oktober 2010 mag Dordrecht zich ook een echte fairtrade gemeente noemen. 

Fairtrade organisaties helpen lokale producenten hun producten te verkopen tegen eerlijke prijzen en krijgen de boeren, arbeiders en hun families de kans om zelfstandig te functioneren. Daarnaast staat respect voor mens en milieu hoog in het vaandel. En daar kan Zandvlinder zich goed mee identificeren.

Zandvlinder blijft innoveren 
Zandvlinder is het eerste KDV die het Fairtrade keurmerk mag ontvangen. Sinds de oprichting van Zandvlinder hebben An Postma en Penny de Vree meermaals het nieuws weten te halen. Zo waren zij de eerste met een biologisch kinderdagverblijf in Nederland, maar ook het eerste verblijf met facturatie per uur. Een gewaagde stap, die ze genomen hebben om te voldoen aan de groeiende vraag van ouders naar meer flexibele opvang. En niet zonder succes: vele nieuwe aanvragen zijn binnengekomen bij Zandvlinder. 

In het najaar van 2012 zullen directeuren Penny de Vree en An Postma een tweede vestiging openen in Dordrecht. De toenemende vraag naar een verantwoorde levensstijl heeft hen doen besluiten hun dienstenaanbod uit te breiden met de tweede locatie aan de Haringvlietstraat. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.