Albert Schweitzer ziekenhuis waarschuwt voor kraaien die steentjes laten vallen

27 maart 2012 door Liesanne
Albert Schweitzer ziekenhuis waarschuwt  voor kraaien die steentjes laten vallen

DORDRECHT - Bij de entree van de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn de laatste twee maanden vier glazen platen vernield, die deel uitmaken van de overkapping van de Kiss&Ride-strook. Pas toen een bezoeker meldde op de schouder te zijn geraakt door een steentje uit de lucht, werd de hoogstwaarschijnlijke oorzaak van de merkwaardige glasschade duidelijk. Kraaien op het dak van de kantoortoren duwen kiezels over de dakrand, of vliegen ermee weg en laten ze vallen. 

 
Nu de vermoedelijke oorzaak bekend is, wordt met grote spoed aan een oplossing gewerkt. Totdat deze is bedacht en uitgevoerd, worden passanten met borden gewaarschuwd voor een mogelijk risico. Hiermee wordt hun de mogelijkheid geboden meer afstand te houden tot het gebouw, of onder de overkapping door te lopen. Overigens regent het vanzelfsprekend niet doorlopend steentjes, in dat geval zou het ziekenhuis de looproute zeker afzetten. De kans om geraakt te worden is zeer klein, maar aanwezig. 
 
De kiezels behoren tot de dakbedekking van de twaalf lagen tellende kantoortoren. Het dak is ontoegankelijk voor onbevoegden. Wel huizen er met grote regelmaat groepen kraaien. Waarom zij sinds de oplevering van het pand in 2010 voor zover bekend niet eerder steentjes hebben laten vallen, is onduidelijk. 
 
Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een vogelexpert in de arm genomen voor advies. De oplossing wordt gezocht in verjaagtechnieken (waaronder het laten klinken van angstgeluiden van kraaien) maar ook in bouwkundige aanpassingen, zoals pinnen op de dakranden en gaas over de steentjes. De acties zijn deels al in gang gezet. Uiteindelijk is ook nog de totale vervanging van de kiezels door platte tegels denkbaar. 
 
 
Foto: De waarschuwingborden bij het begin van de looproute. Linksboven is een van de vernielde glasplaten te zien. Het betreft glas met een inwendige veiligheidsfolie, die versplintering voorkomt. FOTO ASz
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.