Gemeente Dordrecht breidt aanpak leegstand uit

28 maart 2012 door Liesanne
Gemeente Dordrecht breidt aanpak leegstand uit

DORDRECHT - Dordrecht wil meer aandacht besteden aan de aanpak van leegstaande kantoor- en winkelpanden in de 19e eeuwse Schil en de binnenstad. Hoewel de leegstand in Dordrecht niet erger is dan elders in het land, heeft het college van b&w een actieprogramma vastgesteld om de aanpak te versterken. Het college wil hiermee de leefbaarheid in deze wijken verbeteren. Het actieprogramma wordt binnenkort door de gemeenteraad besproken.

Leegstand in Dordrecht doet zich vooral voor bij kantoren en in mindere mate bij winkels. De leegstand van kantoren concentreert zich in Schil-west, leegstaande winkels staan vooral in de aanloopstraten van het kernwinkelgebied en Drievriendenhof. Leegstand van woningen en bedrijfsgebouwen is niet zorgwekkend.

Aanpak
De gemeente kan bij de aanpak van leegstand kiezen uit een breed scala aan maatregelen en mogelijkheden. De focus van de aanpak ligt op overleg met vastgoedeigenaren en andere betrokken partijen. Dit overleg moet leiden tot een betere afstemming tussen vraag en aanbod. Ook heeft de gemeente een stok achter de deur: zij kan een eigenaar aanschrijven om het pand te onderhouden/etc.

Korte termijn
Binnenkort wil de gemeente al starten met acties in de Lange IJzerenbrugstraat. Ook gaat de gemeente door met zogeheten transformatiescans zoals die bij het UWV- complex is gedaan. Daarbij wordt in beeld gebracht wat bouwtechnisch en financieel de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn om het gebouw aan te passen en eventueel welke andere functies er zouden passen. Deze zomer is een symposium over leegstand. Daarbij wil de gemeente een convenant aangaan met vastgoedeigenaren om samen de leegstand te verminderen.

De raadsnotitie wordt naar verwachting in april in de gemeenteraad behandeld.

 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.