Vereniging beheer Dordtse Kill III Onderhoudt openbaar groen zelf

30 maart 2012 door Liesanne
Vereniging beheer Dordtse Kill III Onderhoudt openbaar groen zelf

DORDRECHT - De ondernemers verenigd in de Vereniging Beheer Dordtse Kil III onderhouden vanaf 1 april zelf het openbaar groen op het bedrijventerrein. Het is voor het eerst in Dordrecht dat de gemeente het onderhoud van het openbaar groen voor een bepaald gebied overhevelt naar een private partij; met het bijbehorende budget. Op 30 maart 2012 tekenden drie partijen een samenwerkingsovereenkomst hiervoor.

De drie partijen zijn de vereniging Beheer Dordtse Kil III, de gemeente Dordrecht en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden (ROM-D). ROM-D is betrokken omdat een deel van het gebied nog in ontwikkeling is. 

Op vrijdag 30 maart vond de officiële ondertekening plaats op het bedrijventerrein bij het bedrijf Drive Line Systems. De overeenkomst is getekend door wethouder Rinette Reynvaan, Paul van Driel, voorzitter van de Dordtse Kil III en Paul Vismans, directeur ROM-D. Zij reden ook over het bedrijventerrein om te bekijken hoe het openbaar groen erbij ligt. Het contract wordt voor vier jaar aangegaan. Het doel van de samenwerking is om de uitstraling van het bedrijventerrein te verbeteren. De parkmanager van Parktrust BV is in opdracht van het bestuur van de ondernemersvereniging verantwoordelijk voor de uitvoering. 

“De werkwijze past bij de bestuursstijl van Dordrecht, waarin participatie van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden een belangrijke plaats inneemt. De gemeente concludeert dat de werkwijze op Dordtse Kil III ook toepasbaar kan zijn in andere gebieden.”, aldus wethouder Reynvaan. 

Parkmanager 
In de afgelopen twaalf maanden draaide de vereniging gezamenlijk met de gemeente en ROM-D een proefproject. Alle drie partijen zijn tevreden over de proef. De kwaliteit van het groen is nu hoger. Vanwege het succes vervolgen de partijen de samenwerking. Hierbij gaan ze een stap verder. De gemeente draagt het budget voor het groenonderhoud nu over aan de vereniging. 

Hierdoor kan de beheervereniging nog meer invloed uitoefenen en bepalen wat er gebeurt. Ze kunnen bijvoorbeeld nu zelf naar een aannemer toe voor het uitvoeren van werkzaamheden. Tijdens de proef lag dit van tevoren al vast. Omdat de parkmanager ter plekke en vaak aanwezig is, kan hij meer en vaak eerder zien wat nodig is dan de opzichter van de gemeente. De parkmanager staat ook rechtstreeks in contact met de ondernemers, waardoor de communicatielijnen kort zijn en sneller kan worden ingegaan op klachten. 

Zelf onderhoudsniveau bepalen 
Het is de eerste keer dat zo een samenwerkingsovereenkomst wordt afgesloten. De drie partijen zijn daarom overeengekomen om elk jaar te bezien of zij nog tevreden zijn. Bijzonder is ook dat de vereniging voortaan zelf, per deelgebied het onderhoudsniveau kunnen bepalen. De gemeente heeft een ondergrens en een gemiddeld onderhoudsniveau bepaald. 

Een aandachtspunt voor het vervolg is een goede communicatie, bijvoorbeeld over de dagelijkse uitvoering van werkzaamheden. Elke drie maanden houden de parkmanager en de gemeente daarom samen een schouwronde, om vinger aan de pols te houden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.