Dordrecht creatief met lasagne

30 maart 2012 door Liesanne
Dordrecht creatief met lasagne

DORDRECHT - Dordrecht is het meest creatief met lasagne. De Dordtse Caroline Putter won onlangs de ‘Stapel op Lasagne’ wedstrijd van Grand’Italia waarbij deelnemers hun favoriete lasagnerecept konden insturen om kans te maken op een culinaire prijs. Uit ruim 1300 thuiskoks werd de 46-jarige Dordtse geselecteerd als finalist. Afgelopen dinsdag 27 maart, maakte zij samen met twee andere finalisten, hun meest verrassende lasagnecombinatie voor een bekende jury en won de hoofdprijs: een kookclinic voor 10 personen bij Boretti.

De enthousiaste Dordtse stuurde een dessertvariant van lasagne op om mee te dingen naar de prijzen. Ze maakte indruk met haar ingrediënten, bestaande uit ricotta, mascarpone, suiker, pure chocolade, espresso, gepocheerde peren, cacao en lasagnebladen. De creatieve Putter vertelt:“Ik combineer graag verschillende smaken en zo kom ik vaak tot originele recepten, zoals deze lasagne Tiramisu die je lekker als dessert kunt eten.”

Grand finale
Nadat de jury zich heeft teruggetrokken en alle lasagnegerechten uitgebreid heeft geproefd en beoordeeld, blijkt Putter met haar lasagnevariatie de grote winnares. Blij verrast met haar winst zegt ze: “Ik ben verbaasd! De andere finalisten zijn zeer waardige concurrenten!”  Felice Cicoria, een van de juryleden en een van de beste Italiaanse koks van Boretti geeft aan waarom deze lasagne gewonnen heeft: “Het is een zeer originele en bijzondere uitvoering. Deze lasagne is uniek doordat het een zoete dessertvariant is met lasagnebladen.”  Ook Lisette Scholten, Product Manager bij Grand'Italia en jurylid is blij met dit winnende recept: "Het is een heerlijk dessert waarin twee echt Italiaanse gerechten verrukkelijk worden gecombineerd.”

De winnares wint een kookworkshop voor 10 personen bij Boretti, maar laat de andere finalisten niet helemaal met lege handen naar huis gaan. “Graag nodig ik de andere twee finalisten uit om ook deel te nemen aan deze kookworkshop”, aldus de dolblije winnares. Het recept voor deze overheerlijke lasagne dessertvariant staat vanaf heden op www.granditalia.nl.

Onderstaand de links naar extra beeldmateriaal van de Grand Finale van Stapel op Lasagne.
Foto lasagne tiramisu
Foto winnares en juryleden
Foto winnares en haar lasagne tiramisu

Dordrecht blijkt goed vertegenwoordigd met deze inzending van de Dordtse winnares. De ruim 1300 inzendingen kwamen uit het hele land. Hieruit blijkt dat de Nederlander verrassend creatief is met dit eeuwenoude Italiaanse recept.

Nederlanders en lasagne
Dat Nederlanders dol zijn op Italiaans eten, is al lang geen geheim meer. Uit de inzendingen blijkt dat Nederland verrassend creatief is met lasagne. Van de Italiaanse mozzarella tot Engelse cheddar, van ananas tot venkel en van chorizo tot haring, de Nederlander varieert volop met zijn lasagne. De ruim 1300 lasagnevarianten die de thuiskoks instuurden bestaan (naast de hoofdingrediënten: lasagnebladen en basissaus van Grand’Italia) in totaal uit 4867 ingrediënten: met een gemiddelde van bijna 4 ingrediënten per lasagne. In de totale lijst van lasagnerecepturen werd een aantal ingrediënten vaak genoemd, maar kwam ook een aantal zeer uitzonderlijke ingrediënten voor.

Gek op gehakt en een beetje liefde
Of het nu half om half, runder- of lamsgehakt is: voor veel Nederlandse koks is dit ingrediënt onmisbaar in de lasagne. Maar liefst 40% van de ingestuurde recepturen bestaat o.a. uit dit ingrediënt. Knoflook scoort een mooie tweede plaats op de lijst van meest gebruikte lasagne-ingrediënten. Monique van Loon, foodexpert, hoofdredacteur van Culy.nl en jurylid is daar niet verbaasd over: “Knoflook is net als ui, een makkelijke en bekende smaakmaker bij Nederlanders. Daarnaast is knoflook ook goed te doseren”. De top 5 werd verder aangevuld met Parmezaanse kaas, ui en champignons.

De top 20 ziet er als volgt uit:

1.  Gehakt
2.  Knoflook
3.  Parmezaanse kaas
4.  Ui
5.  Champignons
6.  Tomaat
7.  Spinazie
8.  Paprika
9.  Mozzarella
10. Courgette
11.  Zalm
12.  Basilicum
13.  Ham
14.  Chilipepers
15.  Wortel
16.  Prei
17.  Broccoli
18.  Aubergine
19.  Gedroogde kruiden
20.  Salami

De top 50 is met opvallend hoge noteringen voor ingrediënten als chorizo, tonijn, walnoot, ananas en kerrie een bonte verzameling van Nederlandse culinaire creativiteit. Tot op de dag van vandaag variëren de Italianen naar hartenlust met hun favoriete ingrediënten. Maaike Klijberg-Spierenburg, Marketing Manager bij Grand’Italia, is verrast door de variaties en creativiteit van de Nederlandse thuiskoks:“Geweldig om te zien hoe Nederland varieert met een authentiek Italiaans gerecht. Grand’Italia geeft graag Italiaanse inspiratie: daarom hebben we in Nederland een website met zowel authentieke Italiaanse recepten, als variaties daarop.”  

Van de ruim 1300 hobbychefs waren er zes die een extra bijzonder ingrediënt toevoegden aan hun favoriete lasagne. Zij gaven aan dat hun lasagne niet zonder liefde gemaakt kan worden en dat juist deze toevoeging hun lasagne onderscheidt van de andere recepten. 

Over Grand’Italia
Grand’Italia is al jarenlang hét Italiaanse kwaliteitsmerk, waarmee je snel en makkelijk heerlijke pastagerechten op tafel zet. Het assortiment bestaat uit een breed scala aan pasta’s, pastasauzen, antipasti en soepen (Zuppa). De traditionele Italiaanse keuken kenmerkt zicht door eenvoud en bereiding met pure ingrediënten waar ze de heerlijkste sauzen en (pasta)gerechten mee maken. Grand’Italia geeft een moderne twist aan deze authentieke keuken met inspirerende recepten en steeds nieuwe productintroducties. Hierdoor kun je op een heel eigentijdse wijze elke dag echt Italiaans genieten. Grand’Italia is een merk van GranFood B.V.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.