Dordts Patriciërshuis huldigt 1000ste bezoeker

02 april 2012 door Liesanne
Dordts Patriciërshuis huldigt 1000ste bezoeker

DORDRECHT - Vijf maanden na de opening heeft Het Dordts Patriciërshuis Museum aan de Maas zondagmiddag 1 april zijn duizendste bezoeker kunnen huldigen. Tetchen Truijens uit Dordrecht bracht nietsvermoedend een bezoek aan het museum en het concert van Ensemble Volante, toen ze door museumgrondlegger Laurens Gooshouwer werd verrast.

Dat gebeurde in de halfronde Maaskamer, ingericht in authentieke Lodewijk XVI-stijl en pronkstuk van het museum. Die zondag diende de kamer als bijzondere concertzaal voor de Kunstkerk.

Truijens roemde het museum. ,,Het is een prachtig pand. Absoluut een aanrader. Veel mensen kennen het nog niet, daarom moet er veel meer ruchtbaarheid aan gegeven worden,” vond ze.

Gooshouwer en het bestuur willen dat de komende maanden inderdaad gaan doen. Het Patriciërshuis is opgenomen in de stadswandeling van de VVV. Ook wil het iets doen tijdens Dordt in Stoom, dat voor de deur aan de Wolwevershaven plaatsvindt. De presentatie van de Dordtwijn vindt in mei plaats in het museum en met de broers Barone is het bezig arrangementen aan te bieden aan de huurders van hun exclusieve rondvaartboten. Ook is Gooshouwer in gesprek met de organisatoren van het Bach Festival en het Running Diner.

Kunstcollectie
De familie Gooshouwer legde de afgelopen jaren een imposante kunstcollectie aan rondom de Dordtse schilder Cornelis Kuipers (1739-1802) en tijdgenoten als Aert Schouman, J.C. Schotel, Smak Gregoor, de gebroeders Van Strij en Leendert de Koningh. De collectie telt inmiddels 250 schilderijen en tekeningen en wordt beheerd door een stichting. Daarnaast verzamelde Gooshouwer de afgelopen jaren meubels en andere attributen uit die stijlperiode, maar ook gebruiksvoorwerpen als koekplanken, stoven, lepelrekken en likeurkeldertjes. Vorig jaar verhuisde hij met zijn familie naar een huurhuis en stelde zijn woonhuis aan de Wolwevershaven 9 open als museum.

De bezoekers die de afgelopen maanden langskwamen loofden het museum. ‘Chapeau’, ‘We komen zeker terug’ en ‘Je waant je in een andere tijd’ valt er in het gastenboek te lezen. ,,Dat is precies wat we willen. Dat mensen zich in een andere tijd wanen en in een intieme sfeer het huis kunnen bekijken,” vertelt Gooshouwer. Daarom hangen er ook geen kaartjes bij de schilderijen van 18e-eeuwse Dordtse meesters, meubels en gebruiksvoorwerpen, maar kunnen bezoekers wel een rondleiding krijgen van de vrijwilligers.
Truijens was overigens de duizendste individuele bezoeker. Met groepen erbij gerekend staat de teller al op 1500. Serviceclubs of verenigingen krijgen soms een exclusieve rondleiding buiten de openingstijden en de Maaskamer begint steeds meer in trek te raken als ruimte voor vergaderingen of intieme diners. Toch is het museum aan de Wolwevershaven nog niet bij iedereen bekend. ,,Maar dankzij mond tot mondreclame zien we nu een olievlekwerking ontstaan,” aldus Gooshouwer.
 
Meer info: www.dordtspatriciershuis.nl
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.