Veel aandacht op Wikipedia voor schrijfster Top Naeff uit Dordrecht

03 april 2012

DORDRECHT –  Ereburgeres van Dordrecht, Top Naeff, krijgt  ook uitgebreide aandacht op wikipedia. Belangstelling voor haar literaire nalatenschap zal toenemen nu zestig jaar na haar dood in 2013 een eerste Top Naeff evenement komt. Dat is dan 135 jaar na haar geboorte aan de Nieuwe Haven. In 1960 werd daar een herinning boven de voordeur aangebracht.

Ze werd in 1934 al Koninklijk onderscheiden in Nederland en Belgie. In 1953 werd Top de eerste vrouw in de Dordtse geschiedenis die ereburgeres werd. Daarna lukte het nog maar één vrouw deze status te verwerven.
De centrale bibliotheek noteert graag namen van mensen, die mee willen doen aan brainstormen rond een Top Naeff evenement in 2013. Biograaf Gé Vaartjes, Hans Berrevoets, de bibliotheek en de stichting Dordt literair zijn de initiatiefnemers.

Meer info:

Anthonetta Naeff (Dordrecht, 24 maart 1878 - aldaar, 22 april 1953) was een Nederlandse schrijfster die onder de naam Top Naeff haar boeken publiceerde.
Haar ouders waren Johan Reinhard Naeff en Anna Cornelia Vriesendorp. Van moederskant stamde zij uit een oude gezeten Dordtse koopmansfamilie; haar vader was ten tijde van haar geboorte eerste luitenant bij het corps Pontonniers. Na een korte onderbreking, waarin het jonge gezin in Nieuwediep woonde, keerde het naar Dordrecht terug; haar schooltijd ligt dan ook grotendeels in haar geboortestad.
Voor de tijd van een jaar (1895/'96) ging de toen zeventienjarige Top Naeff naar een jongedameskostschool te Brussel. In 1897 overleed haar vader en ging zij met haar moeder bij haar grootmoeder wonen.
Haar debuut was het toneelstuk "De Genadeslag", dat op 13 februari 1899 te Dordrecht zijn première beleefde bij het "Rotterdamsch Tooneelgezelschap Le Gras en Haspels", onder regie van Jan C. de Vos, met Marie van Eysden-Vink, Alida Klein, Henri Brondgeest en Jan C. de Vos in de bezetting. Het werd in 1901 gevolgd door het toneelstuk "Aan Flarden", enkele jaren later door "Het Weerzien".
In 1900 publiceerde ze haar bekendste boek, "School-idyllen". Ondanks het tragische einde is het een humoristisch meisjesboek waarmee zij haar naam onmiddellijk vestigde en waarvan het succes haar haar verdere leven vergezelde. Op 23 november 1904 huwde Top Naeff de uit Zutphen geboortige doctor Huibert Willem van Rhijn, die zich als arts in Dordrecht had gevestigd.
In 1914 ondernamen zij en haar man een reis naar Indië, om er een reeks lezingen te houden. In oktober 1914 kon het echtpaar nog maar juist veilig terug keren. In 1931 maakt ze een grote reis naar Egypte, Griekenland, Syrië en Palestina . In 1934 werd zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en tot Officier in de Kroonorde van België; in 1952 benoemde de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde haar tot erelid.
In 1953 overleed zij aan de gevolgen van een hartaanval. Haar naam leeft onder meer voort in de Top Naeff-prijs, die onregelmatig wordt uitgereikt aan de beste afstuderende(n) aan de Amsterdamse Theaterschool.
Boeken
•    De genadeslag (1899)
•    School-idyllen (1900)
•    Aan flarden (1901)
•    Het weerzien (1902)
•    In mineur (1902)
•    Zie de maan schijnt... (1946)
•    De dochter (1906)
•    De glorie (1906)
•    De stille getuige (1907)
•    Oogst (1908)
•    Voor de poort (1912)
•    Dramatische kronieken (1919-1923)
•    Vriendin (1920)
•    Charlotte von Stein (1921)
•    Voorbijgangers (1925)
•    Letje, of de weg naar het geluk (1926)
•    Klein avontuur (1928)
•    Offers (1932)
•    Sarah Bernhardt en Eleonora Duse (1934)
•    Een huis in de rij (1935)
•    Juffrouw Stolk en andere verhalen (1936)
•    Klein Witboek (1947)
•    Willem Royaards (1947)
•    Zo was het ongeveer (1950)
Biografie
Gé Vaartjes: Rebel en dame / Biografie van Top Naeff. Amsterdam, Querido. 2010

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.