Raadsleden bespreken overlast kamerverhuurpand Bankastraat

08 april 2012

DORDRECHT - Op dinsdag 10 april spreken gemeenteraadsleden met burgemeester Brok over de al jarenlang slepende overlast en verloedering in en rond een bekend kamerverhuurpand aan de Bankastraat. Voor de omwonenden is de maat meer dan vol.
Het pand staat vooral bekend als ‘drugspand’. In 2006 werd een huurder opgepakt op verdenking van handel in cocaïne. Verhuurder en huurders ontvingen een brief waarin het gemeentebestuur hen waarschuwt ‘een einde te maken aan de overlast’. De waarschuwing was gebaseerd op een politierapportage. Omwonenden kregen te horen dat bij herhaling van de overlast de burgemeester tot sluiting van het pand over zou kunnen gaan.

Omdat in het voorjaar van 2011 de overlast in alle hevigheid oplaait hebben ruim veertig omwonenden burgemeester en wethouders in september per brief gevraagd om bestuurlijk op te treden. Volgens de buurt liep het de spuigaten uit met herrie, drugshandel, vervuiling en vermoedens van prostitutie.

Omwonenden nemen zelf het initiatief om op 20 maart in te komen spreken bij de gemeenteraad. Ook de zoon van de eigenaren van het pand en hun raadsvrouw spreken de raadsleden toe. Na dit ‘Sprekersplein’ laat de fractie Beter Voor Dordt weten verder te willen praten met de verantwoordelijke stadsbestuurders. O.a. over de dossiervorming en de rol van politie en verhuurder zijn vragen.

Beter Voor Dordt wil dat huisjesmelkers met een nadelige invloed op woonomgevingen aangepakt worden. Inmiddels krijgt dit probleem landelijk steeds meer aandacht. Minister Spies (Binnenlandse Zaken) wil malafide huiseigenaren harder aanpakken en werkt aan wetgeving waardoor huisjesmelkers bij herhaalde overtredingen een verhuurverbod opgelegd kunnen krijgen. De gemeente Rotterdam dringt bij het ministerie al langere tijd aan op dergelijke maatregelen.

Daar zou ook Dordrecht zijn voordeel mee kunnen doen: het college van B&W zet in op de aanpak van illegale, onveilige of overlast gevende kamerverhuur. Binnen de huidige wettelijke kaders leidt dat voor de gemeente soms tot langlopende en kostbare procedures.

Volgens de Rotterdamse wethouder Karakus zorgen de praktijken van huisjesmelkers voor sociale problemen en onrust maar zijn ze ook nadelig voor de woningmarkt. Veel huisjesmelkers verwaarlozen hun panden. Omwonenden voelen zich daardoor niet meer uitgenodigd tot investeren waardoor de waardeontwikkeling van woningen stagneert.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.