Fractie WEK komt met "oplossing voor racisme Sinterklaas"

16 maart 2012

DORDRECHT - Diana Kensenhuis  en Nancy Witsen Elias-Kool van de nieuwe fractie WEK vinden het vervelend dat bij het afgelopen Sinterklaasfeest het punt racisme aan de orde kwam en hebben een open brief met een interessante oplossing aan burgemeester Brok geschreven om negatieve protesten mogelijk te voorkomen.

De inhoud is als volgt:

"Geachte heer Brok,

Met de recente gebeurtenissen in Dordrecht tijdens de Sinterklaasintocht 2011 nog vers in het geheugen, hebben wij, de leden van de fractie WEK, een goed idee om de Sinterklaasintocht beter te laten passen in de 21ste eeuw.

Het oude idee van zwarte ‘slaaf/knecht’ tegenover ‘blanke baas’ kan met een simpele oplossing veranderd worden.
In de huidige situatie staat de Sint als baas boven de pieten. De Hoofdpiet is nu een ondergeschikte van Sinterklaas. Het wordt tijd om de Hoofdpiet een gelijkwaardige functie/positie naast Sinterklaas te geven. Daarom stellen wij voor om de Hoofdpiet op een paard naast Sinterklaas te laten rijden. Daarmee wordt zijn positie als gelijke benadrukt en versterkt tijdens de intocht.
De zwarte pieten zijn niet langer de hulp van Sinterklaas, maar van de Hoofdpiet!

Het feest wordt leuker voor de kinderen en volwassenen. Immers, er komen nu twee paarden met een Sint en Piet die goed zichtbaar door de stad rijden.
Er zijn weinig extra kosten aan verbonden: een tweede paard. Het is geen drastische verandering van het huidige Sinterklaasfeest op de manier zoals wij het kennen.

De verwachting is dat een groot gedeelte van de kritiek op de huidige sociale positie van de zwarte piet zal verdwijnen.
Negatieve reacties en protesten als ‘Zwarte Piet is racisme’ kunnen mogelijk hiermee worden voorkomen.

Wij vragen u hierbij om het Sint Nicolaas Comité enthousiast te maken voor dit idee.

En wie weet kan ons idee ook door andere steden worden overgenomen.
Het zou geweldig zijn als bij de eerstvolgende (landelijke officiële) Sinterklaasintocht, Zwarte Piet als gelijkwaardige naast Sinterklaas verschijnt!"

Met vriendelijke groet,
Diana Kensenhuis,
Nancy Witsen Elias-Kool
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.