Tien schuld hulp maatjes al in Dordrecht

15 mei 2011

DORDRECHT -Hulp, een maatje, bij schulden. Dat is een project in Dordrecht dat steeds meer handen en voeten krijgt. Een bericht van SCHULDhulpmaatje. TIEN mensen zijn voor deze rol al bescchikbaar:

SchuldHulpMaatje diende zich in Dordrecht aan op een moment dat de kerken zich beraadden op de aanpak van de armenzorg in hun stad. De stad kent tal van kerken, organisaties en particuliere initiatieven die mensen willen helpen, zoals een voedsel- en kledingbank, HiP, Present, Serve the City, enzovoorts. Maar het aanbod was versnipperd en onoverzichtelijk, zo vond men. Daarnaast viel de bijdrage weg van de gemeentelijke overheid aan het Noodfonds.

Dat was een probleem want de gemeente voorzag in de helft van de financiën van het fonds, de kerken in de andere helft. “Het was tijd om ons te bezinnen hoe we verder moesten”, vertelt Wim Aanen, dominee van de Hervormde wijkgemeente Krispijn in Dordrecht.
“In maart lanceerden we een Diaconaal Platform waarin kerken, de gemeentelijke overheid en hulpverlenende organisaties samenkomen. Het geeft duidelijkheid waar we gezamenlijk kunnen helpen en welke mogelijkheden daarvoor beschikbaar zijn. SchuldHulpMaatje is meteen ook opgenomen in het ‘takenpakket” van het platform. Dominee Aanen is de trekker van het maatjesproject en onderhoudt vooral de contacten met organisaties en de gemeente in de stad. Naast hem is een coördinator aangesteld die zorgt voor de intake van cliënten en dat zij aan het meest geschikte maatje worden gekoppeld.
stroomversnelling

logo_dordrecht“Alles is wel heel snel gegaan”, vertelt dominee Aanen. “De eerste cursus is al achter de rug en
10 maatjes staan klaar om aan de slag te gaan. Voor de maand mei staat  zelfs een tweede cursus gepland, maar we zijn nog volop in de opbouwfase van het project. Toch zijn de eerste reacties positief.” Zelf ziet hij in de praktijk al tal van mogelijkheden waar SchuldHulpMaatjes behulpzaam kunnen zijn.
Samen met de stuurgroep van het Diaconaal Platform overlegt Aanen met organisaties in de stad hoe zij tot een zo vruchtbaar mogelijke samenwerking kunnen komen. Met projectleider Peter Rijsdijk bezocht hij de Sociale dienst om uitleg te geven over het maatjesproject. “Daar heeft men zeker belangstelling.

Ook de woningbouwvereniging en de GGD zijn geïnteresseerd”, is de ervaring van de sociaal betrokken dominee tot nu toe. “De begeleiding van cliënten kost veel tijd en die hebben deze partijen niet voldoende beschikbaar. Zij zien in dat de maatjes een belangrijke aanvulling op hun werk kunnen zijn. Als alles volgens plan verloopt, zijn in de loop van deze maand de eerste tien maatjes gecertificeerd. Daarna kunnen we definitief ons aanbod voor schuldhulp presenteren aan organisaties, zoals de GGD, het maatschappelijk werk en de woningbouwverenigingen.”
De komende tijd benut het Diaconaal Platform om het project verder vlot te trekken. “Maar het gaat er gewoon komen, dat staat vast”, stelt dominee Aanen. “En het is mooi dat we met het SchuldHulpMaatjes buiten de kerk kunnen treden.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.